Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 140055 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Stokkem

Stokkem (Dilsen-Stokkem)
Deze zone omvat de historische stadskern van Stokkem.


ID: 71514 | Bouwkundig element

Verschuylenhof

de Schiervellaan 5, 5A-D (Dilsen-Stokkem)
Het Verschuylenhof of Olmenhof is één der eerste ontginningen in Rotem. Eerste vermelding in 1371. Resten van een mergelstenen donjon, waarschijnlijk daterend uit de 14de of eerste helft 15de eeuw.


ID: 306647 | Archeologisch geheel

Romeinse vicus op plateau De Kommel

Haagdoorn (Dilsen-Stokkem)
De vicus bevindt zich op ca. 850 meter ten zuidoosten van het centrum van Oud-Dilsen. In het westen wordt het gebied begrensd door de bebouwing ten oosten van de Rijksweg N78. Een landweg vormt de grens ten noordwesten, de Stokkemerbaan vormt de oostelijke grens en ten zuiden wordt het gebied begrensd door de Vrietselbeek. De weg Haagdoorn doorkruist het gebied van het noordoosten naar het zuidwesten en heeft een afsplitsing richting het zuidwesten. Op 18 april 2012 werd in opdracht van de Vlaamse overheid door het archeologisch projectbureau ARON bvba, een waarderend en evaluerend archeologisch onderzoek uitgevoerd op deze site.


ID: 86212 | Bouwkundig element

Reconstructie van de fundamenten van de Sint-Janskapel van Mulheim

Mulheim (Dilsen-Stokkem)
De kapel werd gebouwd op de Romeinse grondvesten, mogelijk van een tempel. Zij was één van de oudste bedehuizen van het Maasland, behorend tot het domein van Sint-Willibrordus, vermeld in het zogenaamd Testament van Willibrordus, van 726.


ID: 71138 | Bouwkundig element

Toren van de oude Sint-Martinuskerk

Oude-Kerkstraat (Dilsen-Stokkem)
De kerk van Dilsen is een zeer oude stichting, opklimmend tot de Karolingische periode. In 1556 wordt deze nieuwe kerk gewijd maar in de brand van 1590 wordt ze verwoest. De heropbouw duurt tot 1617.


ID: 200336 | Bouwkundig element

De Wal langs de Stadsgraaf

Senator G. Ruttenstraat, Wal (Dilsen-Stokkem)
Bij grondwerken in 1971 werden de funderingen van de Dilserpoort blootgelegd. Ze hadden een breedte van 3,60 meter. De muren waren opgetrokken uit baksteen, maaskeien en mergelblokken. De poort had een centrale gewelfde doorgang met aan weerszijden een torentje met schietgaten.


ID: 200338 | Bouwkundig element

Wal langs Tugelaplein

Steenkuilstraat (Dilsen-Stokkem)
Pas in de 15de-16de eeuw verschaffen archivalische bronnen inlichtingen over de stadsverdediging. De stadsplattegrond van Stokkem beschreef nagenoeg een vijfhoek met een omtrek van 1540 m. Op de hoeken stonden ronde torens of bastions.


ID: 200339 | Bouwkundig element

Aarden wal

Wal (Dilsen-Stokkem)
Vermoedelijk bestond het verdedigingssysteem uit een aarden wal met bovenaan een houten palissade en voorafgegaan door een brede watergracht. Pas in de 15de-16de eeuw verschaffen archivalische bronnen inlichtingen over de stadsverdediging.


ID: 86059 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust en Kapelhof

Zonnestraat 39 (Dilsen-Stokkem)
De kapel en het Kapelhof vormden de kern van het oude gehucht Ophoven. Ontstaan uit het Laathof van de kapel, en voor het eerst vermeld circa 1400 als eigendom van Herman van der Capellen, die laathof en kapel erfde.


ID: 39072 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Grote Baan 224 (Drogenbos)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk aansluitend bij de Brabantse gotiek en voorzien van een vieringtoren. Het omringende kerkhof werd opgeheven en verplaatst.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.