1570 resultaten
ID: 301347 | Archeologisch geheel
Pluimstraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal, Simon de Mirabellostraat, Zilverhof (Gent)
De site van het Prinsenhof in Gent, geboorteplaats van Keizer Karel, is één van de weinige bewaarde hertogelijke paleizen in Vlaanderen.
ID: 25671 | Bouwkundig element
Predikherenlei 3 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met afgewolfde bedaking met dakkapel. Bepleisterde lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag uit tweede helft 18de eeuw. Achterbouw vermoedelijk daterend uit 13de-14de eeuw en mogelijk te identificeren als het zogenaamde steen van de familie Nodenay.
ID: 25673 | Bouwkundig element
Predikherenlei 5 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping onder afgewolfd dak. Hardstenen lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag, volgens archiefstukken daterend van 1780. Achterbouw uit de 13de-14de eeuw van Doornikse kalksteen, onderdeel van grotendeels verdwenen 'steen'.
ID: 19594 | Bouwkundig element
Prinsenhof 10 (Gent)
Herenhuis met L-vormige plattegrond; inplanting en gevellijn stemmen overeen met een van de toegangspoorten tot het verdwenen "Prinsenhof". Van deze poort zouden de overwelfde kelder op zuilen, de zandstenen plint en de aanzet van de toren resteren.
ID: 19605 | Bouwkundig element
Prinsenhof 71 (Gent)
Een in oorsprong 15de-eeuws onderdeel van de vorstelijke residentie Prinsenhof, opgenomen in een groot woonhuis uit de late 18de of het begin van de 19de eeuw met een kenmerkende neoclassicistische architectuur waar Jean Baptiste Bethune, promotor van de neogotiek, lange tijd heeft verbleven en waaraan zijn glazeniersatelier was gehecht.
ID: 307979 | Bouwkundig element
Prinsenhof 79 (Gent)
De noordmuur, westmuur en zuidmuur van het koetsgebouw van Prinsenhof 79 zijn een onderdeel van het zogenoemde Leeuwenhof, wereldberoemde dierentuin die vanaf de 15de eeuw bij het Prinsenhof hoorde en een rijke collectie aan exotische dieren bevatte.
ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.
ID: 19647 | Bouwkundig element
Sanderswal 4-5, 6 (Gent)
Drie onderkelderde rijhuizen van respectievelijk twee, drie en twee traveeën, en twee, drie en twee bouwlagen, onder zadeldak. Rooilijn van deze gevels overeenstemmend met de noordgevel van de noordvleugel van het verdwenen slot Prinsenhof, palend aan de kasteelgracht. In kern opklimmend tot de 15de eeuw.
ID: 19648 | Bouwkundig element
Sanderswal 8 (Gent)
Vervallen dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, in kern opklimmend tot de 15de eeuw. Huidige gevelopstand daterend van een aanpassing uit de tweede helft van de 18de eeuw. In een achterbouw bleef op de begane grond een brede geprofileerde zandstenen pilaster bewaard, waarschijnlijk van de kapel van het Prinsenhof.
ID: 25729 | Bouwkundig element
Serpentstraat 4-6 (Gent)
Gereconstrueerd historisch huis. Oorspronkelijk een trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, opgetrokken uit baksteen. Muurdelen in Doornikse kalksteen, te dateren uit de 13de-14de eeuw, zijn geïntegreerd in de reconstructie. De middeleeuwse kelder is bewaard.