1570 resultaten
ID: 46981 | Bouwkundig element
Dorp 60 (Grobbendonk)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met omringend, eertijds omgracht kerkhof, omgeven door een beukenhaag en dubbele rij linden.
ID: 85527 | Bouwkundig element
Troon 30 (Grobbendonk)
Eertijds een abdij met hoogstaand geestelijk en cultureel peil, gesticht in 1414 door ridder Arnold van Crayenhem en vrouwe Johanna van Steyvoort. Heden deels herleid tot ruïne.
ID: 41868 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 23 (Haacht)
Groot gebouw bestaande uit een toren, drie beuken van twee traveeën, een vooruitspringend transept en een polygonaal koor, dat in het oosten uitloopt op een sacristie. Rondom de kerk ligt het ommuurd kerkhof.
ID: 41871 | Bouwkundig element
Grote Baan (Haacht)
De neogotische beuken van 1860 verbinden de twee uiterste delen van de voormalige kerk. Aan de westzijde een stevige toren van zandsteen, opgetrokken in gotische stijl op een vierkant grondplan.
ID: 41860 | Bouwkundig element
Markt (Haacht)
Groot gebouw van witachtige zandsteen, bestaande uit een polygonaal koor, geflankeerd door sacristieën, uitspringend dwarsschip, drie beuken van drie traveeën onder enkel dak en westertoren; aan noordgevelzijde, aanleunende Sint-Quirinuskapel.
ID: 8881 | Bouwkundig element
Dorp 104 (Haaltert)
Inplanting bovenop de helling; omringend gedesaffecteerd kerkhof met gedeeltelijk behouden doch verlaagde muur. De huidige vorm resulteert van verschillende bouwcampagnes, vergrotingen en restauraties, zie gedenkplaat uit de 19de eeuw. De plattegrond ontvouwt een laatromaanse, vroeggotische middenbeuk van vier traveeën (12de-13de eeuw), met twee westelijke traveeën verlengd in 1834, verbrede zijbeuken met noordelijke doopkapel van 1898, een gotische kruisingstoren met traptorentje in het zuiden, een laatgotisch transept en een gotisch koor van twee traveeën met driezijdige sluiting (15de eeuw); flankerende sacristieën uit eind van de 19de eeuw.
ID: 307844 | Archeologisch geheel
Hoomweg, Oud-dorp (Haaltert)
Het Boonhof is een motte gelegen in Heldergem, een deelgemeente van Haaltert (Land van Aalst). Het opperhof bestaat uit een heuvel met een hoogte van 3 meter. De motteheuvel is beplant met enkele bomen. Rond het opperhof is een zwakke cirkelvormige depressie te zien die vermoedelijk het relict is van een ringwal.
ID: 140194 | Archeologisch geheel
Halen (Halen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Halen.
ID: 21794 | Bouwkundig element
Gidsenstraat 24 (Halen)
Voormalige watermolen op de Velpe. Circa 1422 werd door de cisterciënzerinnen van Mariëndal een molen gebouwd op de Velpe, die voor 1646 verdwenen was, aangezien op dat ogenblik de huidige molen gebouwd werd.
ID: 301325 | Archeologisch geheel
Kolenbergstraat, Sint-Jansbergstraat (Halen)
De site van de verdwenen kerk in Zelem bevat ondergronds nog restanten van een omgrachte vol- tot laatmiddeleeuwse parochiekerk met bijhorend kerkhof.