Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 302683 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving

Kolenbergstraat, Schomstraat, Sint-Jansbergstraat, Steenbergstraat (Halen)
Het voormalige kartuizerklooster van Zelem is met zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht. Bij deze bescherming hoort ook de verderop gelegen hoeve Oude Pastorij met zijn onmiddellijke omgeving.


ID: 21764 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter-in-Banden

Markt (Halen)
Gotische kerk met driebeukig schip van drie traveeën van eind 14de - midden 16de eeuw. Transeptarmen van één travee en een koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën. Restauratie eind 19de - begin 20ste eeuw naar plannen van Edmond Serrure (senior) en Vincent Lenertz.


ID: 21795 | Bouwkundig element

Abdij Mariëndal

Rotemstraat 4 (Halen)
Ook Abdij van Rothem genaamd, thans verdwenen, op het neerhof en het poortgebouw na. Zogenaamde Rotemhoeve, poortgebouw en hoeve van de voormalige abdij Mariëndal. Imposant geheel dat een belangrijk element in het landschap vormt.


ID: 21812 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg

Sint-Jansbergstraat 7-8, 9 (Halen)
In 1329 gesticht door de Heer van Diest en zijn tweede echtgenote Johanna van Vlaanderen. Indrukwekkend ommuurd complex gebouwen, gelegen op een heuvel, temidden der velden en boomgaarden.


ID: 140038 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Halle

Halle (Halle)
Deze zone omvat de historische stadskern van Halle.


ID: 39441 | Bouwkundig element

Kapittelkerk Sint-Martinus

Grote Markt 21 (Halle)
Belangwekkende bedevaartkerk tijdens meerdere bouwcampagnes opgetrokken ter vervanging van een ouder gebouw, om te kunnen voldoen aan de devotie voor het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeld van 1267.


ID: 301475 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Martinuskerk

Grote Markt 21 (Halle)
Op de oostelijke en de zuidelijke wand van de axiale apsiskapel bevinden zich resten van de gotische beschildering, die gedateerd kunnen worden in het tweede kwart van de 15de eeuw. Zij vullen de spaarnissen met spitsbogen die door fraai sculptuurwerk omgeven zijn. Zeven van de zestien taferelen zijn bewaard.


ID: 39596 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Veronus

Stevens-de Waelplein (Halle)
Breukstenen gebouw met westertoren, driebeukig schip en uitspringend transept in neogotische stijl uit einde 19de eeuw naar plannen van architect Gustave Hansotte, doch met een gotisch koor uit einde 15de-begin 16de eeuw, gerestaureerd eind 19de eeuw naar plannen van Charles De Maeght.


ID: 21825 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Heldenplein 1 (Ham)
De plattegrond beschrijft een vierkante westtoren, een driebeukig schip van drie traveeën, een transeptarm van één travee en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, aan de zuidzijde geflankeerd door de kapel van de Heren van Ham.


ID: 85426 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Marktplein (Hamme)
Georiënteerde classicistische kerk met laatgotische westtoren ingeplant in het midden van het huidige Marktplein, oorspronkelijk omgeven door een ovaal kerkhof.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.