Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 39664 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Servatiusparochie

Dorp 68 (Herselt)
Alleenstaand breedhuis gelegen beneden het straatniveau te midden van een ommuurde en ten dele beboomde tuin, in kern minstens opklimmend tot 1499.


ID: 76575 | Bouwkundig element

Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele

Burchtlaan (Herzele)
Lager gelegen terrein met zogenaamd Oude toren, en grondvesten van het verdwenen omwalde donjon, gelegen ten zuiden van de kerk.


ID: 8994 | Bouwkundig element

Molen Ter Rijst

Kamstraat (Herzele)
De Molen Ter Rijst of Buysesmolen is een maalvaardige houten korenwindmolen van het type standaard met open voet waarvan de oorsprong teruggaat tot de middeleeuwen en die in 2007-2009 werd heropgericht.


ID: 9050 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina met kerkhof

Kloosterberg 1 (Herzele)
Grote kerk met omringend, ommuurd kerkhof; weg en trap aan westzijde. Neoclassicistisch kerkgebouw uit 1835 met bewaarde ingebouwde, gotische westtoren, met een onderbouw uit de 14de eeuw, onder ingesnoerde achtzijdige spits van 1576. Op het kerkhof een collectie graftekens.


ID: 200828 | Archeologisch geheel

Motte

St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.


ID: 22514 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius

Dorpsstraat 44 (Heusden-Zolder)
De kerk is gelegen op een lichte verhoging; van het omringende kerkhof bleef slechts een klein gedeelte met enkele graven bewaard.


ID: 22508 | Bouwkundig element

Kasteel van Vogelzang

Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Waterkasteel met boomrijk park, gelegen temidden van de fraaie, uitgestrekte bossen; een gekasseide oprijlaan verbindt het omgracht kasteel met de kasteeldreef.


ID: 140008 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Mesen

Wijtschate (Heuvelland), Mesen (Mesen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Mesen.


ID: 84642 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.


ID: 201012 | Archeologisch geheel

Galooie-Mote

Douanestraat (Heuvelland)
Een voormalig mottekasteel waarvan de motteheuvel en de opperhofgrachten nog duidelijk zijn in het landschap. Het neerhof kan nog vaag gesitueerd worden. De ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de Galooie-motte moet wellicht verbonden worden met het geslacht Béthune dat omstreeks 1200 in het bezit kwam van de heerlijkheid Loker.