Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 88873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.


ID: 88824 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poort

Spanjaardstraat 47 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een deels verhard erf aan de straat. De benaming van de hoeve is vrij recent en is ontleend aan een hoeve verder in de straat. Sommige auteurs hebben het ook over de "Schaep Hofstede". Toegankelijk via een hek met twee witgekalkte bakstenen hekpijlers.


ID: 88847 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Vedastusstraat 69 (Jabbeke)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Vedastus, centraal gelegen in de kleine dorpskern. De kerk bestaat uit een historisch oostelijk gedeelte en een neogotische uitbreiding in aansluitende stijl met toren, twee westtraveeën en een sacristie door architect William Curtis Brangwyn (1839-1907). Opvallend in Zerkegem is dat alle straten in de zuidelijke helft van de gemeente straalsgewijs van bij de kerk vertrekken.


ID: 135077 | Landschappelijk geheel

Floordambos en kasteel de Ribaucourt

Berg, Kampenhout (Kampenhout), Machelen (Machelen), Melsbroek, Perk, Steenokkerzeel (Steenokkerzeel), Peutie (Vilvoorde)
Dit gebied is gelegen nabij de dorpskernen van Melsbroek en Perk op het grondgebied van de gemeenten Steenokkerzeel, Kampenhout, Vilvoorde en Machelen. Het westelijk deel van dit landschap wordt ingenomen door het Floordambos met zijn bijzondere vegetatie verbonden aan basische laagveenmoerassen, die ten noorden van de Maas als zeldzaam mag worden beschouwd. De bossen Helebos en Torbroekbeek; de kastelen en domeinen van Ravaart, Huinhoven, Snoy, Ribeaucourt en de hoeven Hof ten As en Hof te Veaux vervolledigen het gebied.


ID: 39885 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus met omringend kerkhof

Peperstraat 125 (Kampenhout)
Interessante, nu heterogene kerk, grosso modo uit de 13de, 16de, 17de en 18de eeuw, op vrij eenvoudige plattegrond en centraal ingeplant met ommuurd kerkhof.


ID: 301505 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Stephanuskerk

Peperstraat 125 (Kampenhout)
Op de noordermuur van de doopkapel is een Kruisiging geschilderd, stilistisch te situeren in de gotische stijl van rond 1400. Op de oostelijke muur van het noordertransept is een fragment bewaard met drie jongere apostelfiguren onder een arcade.


ID: 39848 | Bouwkundig element

Hof Ter Loonst

Terloonststraat 22 (Kampenhout)
Voormalige hoeve Ter Loonst, eertijds leen van de heerlijkheid Stalle, heden omgracht kasteeltje daterend uit de 15de en 16de en 17de eeuw met dienstgebouwen uit de 18de eeuw.


ID: 39814 | Bouwkundig element

Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.


ID: 13369 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere

Kerkplein (Kapellen)
Kerk gelegen ten westen van de pastorie en met laatstgenoemde verbonden door een ommuurde tuin; 19de-eeuwse grafmonumenten aan zuidzijde.