1570 resultaten
ID: 54439 | Bouwkundig element
Eekhoekstraat 1-7 (Laarne)
De kasteelsite omvat het eigenlijke kasteel en zijn binnenhof met meidoorn en schandpaal; de binnen- en buitengrachten, bruggen en bruggenhoofden; de erekoer met ommuring en zijn portieken en de inkompoort, vier linden; de vier paviljoenen met hun annexen; de boomgaard, de tuin met kelder, de Kasteeldreef, Achterdreef en Paardreef.
ID: 301507 | Bouwkundig element
Eekhoekstraat 5 (Laarne)
De muren en gewelven werden midden 14de eeuw - derde kwart 14de eeuw integraal beschilderd met heiligenvoorstellingen. Op de onderste zone van de muren is rondom een textielschildering aangebracht.
ID: 58141 | Bouwkundig element
Kalkendorp (Laarne)
Plattelandskerk ingeplant in het dorpscentrum in de hoek gevormd door Kalkendorp, voorheen omgeven door een kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige kruiskerk van drie traveeën, kruisingstoren op vierkante aanzet, uitspringende transeptarmen, hoogkoor van twee traveeën met vijfzijdige apsis en zijkoren van twee ongelijke traveeën met driezijdige sluitingen.
ID: 140053 | Archeologisch geheel
Rekem (Lanaken)
Deze zone omvat de historische stadskern van Rekem.
ID: 308559 | Archeologisch geheel
Industrieweg, Twee Kronenlegerweg (Lanaken)
De opgravingsresultaten wijzen op de aanwezigheid van een aanzienlijke versterking waarvan de rand is opgegraven, maar die met zekerheid nog voor een groot deel aanwezig en bewaard is. Wellicht loopt de archeologische site zelfs nog door op Nederlandse bodem. Dit castellum is te dateren op het einde van de Merovingische periode of het begin van de Karolingische tijd en bevond zich vlak naast een in oorsprong Romeinse weg die tot in de moderne tijd is blijven bestaan.
ID: 895 | Bouwkundig element
Koning Albertlaan 255, Waterstraat 54 (Lanaken)
Restanten van middeleeuwse waterburcht naast vroeg 20ste-eeuws landhuis.
ID: 302711 | Archeologisch geheel
Populierenlaan (Lanaken)
De restanten van het in 1140 gestichte norbertinessenklooster bevinden zich langs de Populierenlaan. Het kloostercomplex werd vernield in 1579 door de Spaanse troepen en nadien hersteld. In 1797 werd het door het Franse bestuur opgeheven en verkocht voor afbraak in 1828.
ID: 200322 | Archeologisch geheel
Wijerdijk (Lanaken)
Middeleeuwse motte die nog duidelijk zichtbaar is op het digitaal hoogtemodel en waarvan de contouren nog terug te vinden zijn in de huidige percelering.
ID: 135106 | Landschappelijk element
Landen (Landen)
Deze archeologisch zeer belangrijke site is gelegen ten zuidwesten van Landen, tussen Overwinden en Walsbets. Ondanks zijn rijke bewoningsgeschiedenis bestaat de site heden vooral uit graslanden, akkerland en bos. Ooit lag hier Ouderstad, de voorloper van het huidige Landen. De belangrijkste relicten zijn twee mottes en een Merovingisch grafveld. Sint-Gitterdal beslaat ongeveer 6,5 ha en ligt ingesloten tussen een industriezone en een woongebied.
ID: 140039 | Archeologisch geheel
Landen (Landen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Landen.