1570 resultaten
ID: 43399 | Bouwkundig element
Kerkstraat 22 (Landen)
Kerk in neogotische stijl; in de toren zou echter een gotische 13de-eeuwse kern verwerkt zijn.
ID: 302654 | Archeologisch geheel
Overhespenstraat (Landen)
De heuvel gelegen langs de Overhespenstraat te Wange is een restant van de feodale motte van Wange. In de volksmond is de site gekend als ‘de Tomme’ daar men aannam dat het om een Romeinse grafheuvel ging. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het een middeleeuwse motteheuvel betreft.
ID: 302657 | Archeologisch geheel
Rumsdorpstraat (Landen)
De motte van Rumsdorp is gesitueerd in de vallei van de Molenbeek ten noorden van de kerk en ten zuidwesten van de Pitsaerwatermolen.
ID: 300379 | Archeologisch geheel
St.-Gertrudisstraat, St.-Gittersplein, Wingbergstraat (Landen)
De site van Sinte Gitter omvat de archeologische relicten van de Sint-Gertrudiskerk, de mottes met opperhof en neerhof Tombe van Pepijn en de Hunsberg en een bewoningszone, alles op zijn minst teruggaand tot de vroege middeleeuwen.
ID: 43465 | Bouwkundig element
Wezerenstraat (Landen)
Gebouw van het basilicale type op trapezoïdaal grondplan; vier traveeën aan de oostzijde uitlopend op een vierkant koor en aan de zuidzijde gecantonneerd door een zware toren in overgangsstijl uit midden 13de eeuw.
ID: 43469 | Bouwkundig element
Wezerenstraat (Landen)
Gebouw van tufsteen, haast volledig opgetrokken tijdens de tweede helft van de 13de eeuw; zware toren, drie beuken van drie traveeën en een rechthoekig koor, geflankeerd door sacristieën.
ID: 47786 | Bouwkundig element
Dorp (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.
ID: 47696 | Bouwkundig element
Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.
ID: 47873 | Bouwkundig element
Wiezeplein (Lebbeke)
Laatgotische kerk ingeplant te midden van het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. Het huidige kerkgebouw, volledig opgetrokken uit Ledische zandsteen in gotische stijl, dateert in kern ten vroegste uit de 14de-15de eeuw. Haar huidig uitzicht kreeg de kerk in de periode 1869-1872 door de restauratie- en vergrotingswerken onder leiding van de Gentse architect August Van Assche.
ID: 9079 | Bouwkundig element
Markt 2 (Lede)
Kalkzandstenen laatgotische hallenkerk van het ontwikkelde type, gegroeid uit een eenvoudige hallenkerk, waarvan de westtoren en middenbeuk uit eind 14de eeuw zijn bewaard gebleven.