Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

254 resultaten


ID: 301459 | Archeologisch geheel

Motte De Hoge Wal

Jacob Van Arteveldelaan (Evergem)
De Hoge Wal is het prototype van een castrale motte: één van de best bewaarde in Vlaanderen, naast een immens opperhof is ook het opgehoogd neerhof bewaard en de grachttracés van de grachten zijn nog duidelijk bewaard.


ID: 36078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke romaanse en gotische delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.


ID: 36141 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Dorpstraat (Gavere)
Parochiekerk met nog gedeeltelijk ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshekken. Enkel de onderbouw van de toren met zware pijlers en rondbogen is een restant van het oorspronkelijke romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Een nieuwe kerk in neo-Scheldegotiek werd volledig opgetrokken uit Doornikse steen. De huidige plattegrond vertoont een basilicale vorm met kruisingstoren, midden- en twee zijbeuken van vier traveeën, iets uitspringend transept van één travee met rechte sluiting en koor van één travee eveneens met rechte sluiting, links, rechts en achteraan aangebouwde sacristie, winterkapel en stookplaats.


ID: 36054 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Steenweg (Gavere)
De kerk met ovale kerkhofsite klimt mogelijk op tot de vroege middeleeuwen. Het huidige kerkgebouw bewaart nog de romaanse toren en het koor in Doornikse steen, opklimmend tot de 12de – 13de eeuw en het gotische transept in zandsteen dat uit de 15de eeuw dateert. In 1901 werd de kerk door een hevige brand deels vernield. Met uitzondering van het koor en het transept met torenbasis werd alles gesloopt en zo getrouw mogelijk gereconstrueerd naar ontwerp van architect Modeste De Noyette tussen 1902 en 1905.


ID: 300181 | Landschappelijk geheel

De Grote Nete en het paraboolduincomplex tussen Meerhout en Geel

Geel (Geel), Meerhout (Meerhout), Mol (Mol)
“De Grote Nete en het paraboolduinencomplex tussen Meerhout en Geel” is gelegen in de Antwerpse Kempen op het grensgebied tussen de gemeentes Meerhout, Geel en Mol. Het landschapsbeeld dat we hier vandaag waarnemen, weerspiegelt verschillende tijdlagen en het diverse gebruik van het gebied door de mens. Momenteel is het een zeer afwisselend landschap: een uitgestrekt akkercomplex bij Bel, beboste duinen, waterplassen en moerassen, 19de-eeuwse rechtlijnige heideontginningen, de beekvallei van de Grote Nete, de vele houtkanten tussen de weilanden en de akkers, onverharde wegen, ... Vele structuren, patronen en elementen verwijzen naar het historische bodemgebruik. De grote afwisseling in landschapsbeelden maakt dit landschap esthetisch aantrekkelijk.


ID: 80755 | Bouwkundig element

Romaanse Sint-Hubertuskapel

Bokrijklaan (Genk)
De voormalige romaanse Sint-Hubertuskapel van de 11de - 12de eeuw, stond oorspronkelijk aan de Ellikommerdijk in Grote-Brogel. In 1960 werd het kerkje verkocht aan het Openluchtmuseum van Bokrijk, waar het opnieuw werd opgetrokken.


ID: 26206 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


ID: 24493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobs

Bij Sint-Jacobs (Gent)
Eén der drie romaanse kerken in de stadskuip. Voornamelijk opgetrokken uit Doornikse kalksteen, gerestaureerd met blauwe hardsteen, later verwerkt met Balegemse zandsteen. In kern opklimmend tot de 12de eeuw, doch met talrijke verbouwingen door de eeuwen heen en een grondige restauratie in het vierde kwart van de 19de eeuw. De plattegrond ontvouwt een driebeukige pseudo-kruisbasiliek van vijf traveeën met zijkapellen aan beide zijden, twee vierkante westtorens, een achtkantige kruisingstoren, transept, vijfzijdig koor met kranskapellen en een sacristie ten zuiden.


ID: 24494 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal en kapel Sint-Jan-in-d'olie

Bij Sint-Jacobs 15A, Oude Schaapmarkt 5-11, 11A-F (Gent)
Hier gesticht in 1191. Het oorspronkelijke complex in beluikvorm rondom twee binnenplaatsen werd in de 19de eeuw verbouwd. Eénlaagse gebouwtjes onder pannendak met dakkapellen rondom de eerste kleine binnenplaats. De twee resterende neoclassicistische gevels rondom de voormalige vierkantige binnenplaats dateren vermoedelijk uit begin 19de eeuw. De huidige kapel in rococostijl dateert van 1743-1745 en is een ontwerp van Bernard de Wilde.


ID: 83649 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Baafsabdij

Buitenhof (Gent)
Ruïne van de voormalige brouwerij der Sint-Baafsabdij, opgetrokken in de loop van de 12de eeuw uit Doornikse steen. Oorspronkelijk romaans gebouw van twee bouwlagen, door het verhoogd straatniveau slechts één bouwlaag hoog met rondboogvensters.