Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

254 resultaten


ID: 26007 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vlasmarkt 6 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen afgedekt met een schilddak met 19de-eeuwse uitzicht, doch met oudere kern. Bakstenen lijstgevel afgezet met gecementeerde hoekblokken op een arduinen plint.


ID: 8378 | Bouwkundig element

Priorij Hunnegem

Gasthuisstraat 98 (Geraardsbergen)
De Frankische nederzetting Hunnegem met haar romaans kerkje ligt aan de oorsprong van de stad Geraardsbergen. Parochia de Huneghem reeds vermeld in de stichtingsoorkonde van Geraardsbergen van 1068.


ID: 8731 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Schendelbekeplein (Geraardsbergen)
De westtoren en kern van de Sint-Amanduskerk klimt op tot de eerste helft van de 12de eeuw. De kerk werd verbouwd in 1669 en in de 19de eeuw.


ID: 8743 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mattheus met kerkhof

Vloerzegemstraat (Geraardsbergen)
Gelegen ten noorden van de Kloosterstraat en ten zuiden van beboomd weiland, schip uit de 15de eeuw met 17de-eeuwse verbouwingen. Koor, vermoedelijk romaanse onderbouw uit de tweede helft van de 12de eeuw, noordkapellen vermoedelijk uit de 17de eeuw en neogotische zuidsacristie. Omgevend ommuurd kerkhof met een collectie graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 21694 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Klein-Jeuk

Klein-Jeukstraat 26 (Gingelom)
Voormalige parochiekerk gelegen op de hoek der Ramperie- en Klein-Jeukstraat, op een kleine terp die het vroegere kerkhof vormde.


ID: 21668 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 4 (Gingelom)
Eerste kerk gebouwd circa 1000 door de abdij van Sint-Truiden. Het huidige schip en koor dateren van 1896 en 1829. Alleen de aanzet van de zware westtoren en de vroeggotische bovenbouw herinneren nog aan de vroegere toestand.


ID: 308849 | Archeologisch geheel

Godelievemotte

Abdijstraat 80 (Gistel)
11de-eeuwse motte waarvan de motteheuvel en de omgrachting nog zichtbaar zijn in het landschap. Het neerhof bevond zich op de plaats waar de 19de-eeuwse Abdij Ten Putte momenteel gesitueerd is.


ID: 41847 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Quirinus

Bunsbeekdorp (Glabbeek)
Grote kerk, ingeplant in een omheind kerkhof; huidige vorm vloeit voort uit de samenvoeging van drie gedeelten uit verschillende perioden.


ID: 39143 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Dorpsstraat (Gooik)
Uit verschillende perioden daterende constructie, ingeplant op een ophoging met kerkhof en gestutte bakstenen omheiningsmuur.


ID: 302076 | Archeologisch geheel

Senecaberg

Adriaan Walraevensstraat, Jan Jozef Van Engelgomstraat, Jean Deschampsstraat, Leopold Luypaertstraat (Grimbergen)
12de-eeuwse burchtheuvel met voorburcht die nog het oude straattracé behoudt. Het dorpsgezicht omvat het eiland waar de burchtheuvel zich in het midden verheft en de voorburcht, zoals de morfologie van de bodem en de straatstructuur laten veronderstellen.