Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

518 resultaten


ID: 24926 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Grote Arend en stadswoning

Hoogpoort 46-48, 48A (Gent)
Gekoppelde woningen met een 19de-eeuws uitzicht, namelijk met twee verankerde en bepleisterde lijstgevels van drie en vier traveeën en drie bouwlagen. Het linkse pand gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand, zogenaamd huis De Grote Arend, opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw.


ID: 24940 | Bouwkundig element

Burgerhuis met middeleeuwse kelder

Hoogpoort 57 (Gent)
Het burgerhuis is een diephuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en afgewolfd dak, met een bepleisterde en beschilderde voorgevel uit de 19de eeuw, maar met oudere kern. De 13de-eeuwse kelder in Doornikse steen is haaks op de straat gelegen.


ID: 24937 | Bouwkundig element

Burgerhuizen De grote of witte Moor en De zwarte Moor

Hoogpoort 60-62 (Gent)
De aangrenzende panden De grote of witte Moor en De zwarte Moor hebben elk een gotische, zandstenen trapgevel van circa 1475, met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak. Het pand is een zeer vroeg voorbeeld van een geslaagde restauratie uit de 19de eeuw, volgens het principe van een 'wetenschappelijke' reconstructie. De grote of witte Moor betreft bovendien een uitzonderlijk goed bewaard meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw.


ID: 25487 | Bouwkundig element

Middeleeuwse kelder

Hoogpoort 63, Onderstraat 36 (Gent)
Kelder van een middeleeuws pand, opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal (decoratieve kapitelen) en bouwtechniek (Opus Incertum, gewelven) eigen aan de 13de eeuw.


ID: 24910 | Bouwkundig element

Huis Den Ram

Hoogpoort 8-12 (Gent)
Het burgerhuis Den Ram gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovenhuis, met een bepleisterde gevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, dateert uit 1732, opgetrokken in opdracht van Aegidius Frans De Zomere, procureur van Ghedele.


ID: 25042 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Kammerstraat 10 (Gent)
Enkelhuis met trapgevel, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. De huidige gevel dateert van circa 1660 en bewaart een classicistische deuromlijsting van 1779, maar het pand gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met constructiemethoden en vormentaal eigen aan de 13de eeuw.


ID: 25050 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kammerstraat 18, 18A-B (Gent)
Enkelhuis met drie en een halve bouwlaag, drie traveeën en afgesnuit dak met empiregetinte, bepleisterde voorgevel van 1829, doch met oudere kern. Deze kern gaat terug tot een 13de-eeuwse constructie uit Doornikse steen.


ID: 25085 | Bouwkundig element

Gildehuis Kruideniershuis

Klein Turkije 2-6 (Gent)
Breedhuis met gevel van Doornikse kalksteen met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak daterend uit de 13de eeuw.


ID: 25091 | Bouwkundig element

Huis Platte Beurs

Klein Turkije 20 (Gent)
In kern middeleeuws pand met 16de of 17de-eeuwse trapgevel, hersteld in 1962 door P. Eeckhout. Binnenin zijn de west- en oostmuren tot op de verdieping opgetrokken in een breuksteenverband van Doornikse kalksteen, wat wijst op een kern uit de 13de eeuw.


ID: 25108 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koestraat 32-38 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw op de plaats van het gesloopt romaans steen zogenaamd Groote Ameede. Daarvan resteren nog een zijmuur van Doornikse steen en een gedeelte van de overwelfde kelder.