Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 19148 | Bouwkundig element

Sint-Baafsabdij

Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.


ID: 26007 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vlasmarkt 6 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen afgedekt met een schilddak met 19de-eeuwse uitzicht, doch met oudere kern. Bakstenen lijstgevel afgezet met gecementeerde hoekblokken op een arduinen plint.


ID: 8378 | Bouwkundig element

Priorij Hunnegem

Gasthuisstraat 98 (Geraardsbergen)
De Frankische nederzetting Hunnegem met haar romaans kerkje ligt aan de oorsprong van de stad Geraardsbergen. Parochia de Huneghem reeds vermeld in de stichtingsoorkonde van Geraardsbergen van 1068.


ID: 301345 | Archeologisch geheel

Kasteelsite van Schendelbeke

Pijlekaartstraat (Geraardsbergen)
Het kasteel van Schendelbeke dateert uit late 13de of vroege 14de eeuw en speelde een rol in de versterking van de oostgrens van het Graafschap Vlaanderen en in de Honderdjarige oorlog. In 1453 werd het kasteel ingenomen en vernield door de Bourgondische hertog Philips de Goede.


ID: 8743 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mattheus met kerkhof

Vloerzegemstraat (Geraardsbergen)
Gelegen ten noorden van de Kloosterstraat en ten zuiden van beboomd weiland, schip uit de 15de eeuw met 17de-eeuwse verbouwingen. Koor, vermoedelijk romaanse onderbouw uit de tweede helft van de 12de eeuw, noordkapellen vermoedelijk uit de 17de eeuw en neogotische zuidsacristie. Omgevend ommuurd kerkhof met een collectie graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 8651 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof

Zijpstraat (Geraardsbergen)
Eenbeukig kruiskerkje, gelegen op een hoogte, middenin kerkhof met zandstenen muur met steunbeertjes. De kerk gaat terug tot een 13de-eeuws, éénbeukig kerkje met centrale toren, uitgebreid in 1451. Aanpassingen in de 18de eeuw, waaronder westgevel uit 1772; eind 19de - begin 20ste eeuw vond een neogotische restauratie plaats. Op het kerkhof bleven 19de en 20ste-eeuwse graftekens bewaard.


ID: 52129 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Provincieweg (Gistel)
Noord-zuid georiënteerd kerkgebouw met ommuurd kerkhof met aan de straatzijde oorlogsmonument en knotlindes. Neogotische kerk, gebouwd in 1858-1860 met integratie van de achthoekige toren uit de tweede helft van de 13de eeuw. Longitudinaal, pseudobasilicaal kerkgebouw met ingebouwde achthoekige noordtoren op vierkante basis, schip van zes traveeën, koor van één rechte travee met driezijdige sluiting en sacristieën in de oksels van het koor en de zijbeuken.


ID: 39143 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Dorpsstraat (Gooik)
Uit verschillende perioden daterende constructie, ingeplant op een ophoging met kerkhof en gestutte bakstenen omheiningsmuur.


ID: 75323 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zevensterre (Grimbergen)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met uitspringende westtoren gesitueerd op een van oost naar west licht hellend terrein. Het met gras begroeid kerkhof bevat nog enkele grafstenen en -kruisen uit de 17de tot begin 20ste eeuw.


ID: 41868 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof

Dorpsstraat 23 (Haacht)
Groot gebouw bestaande uit een toren, drie beuken van twee traveeën, een vooruitspringend transept en een polygonaal koor, dat in het oosten uitloopt op een sacristie. Rondom de kerk ligt het ommuurd kerkhof.