Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 25395 | Bouwkundig element

Huis Vanden Boogaerde

Nederpolder 7 (Gent)
Voorheen genaamd 't Spitaelken met funderingen en overwelfde kelder naar verluidt uit de 13de eeuw, kern vermoedelijk opklimmend tot de 15de eeuw, verbouwd en uitgebreid tot herenwoning in de 18de eeuw; voorgevel in 1957 gereconstrueerd naar ontwerp van architect P. Eeckhout. Bak- en natuurstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Zij-aanbouw uit de 18de eeuw uitziend op Kwaadham met bepleisterde lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen.


ID: 25435 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster

Onderbergen 1, 5 (Gent)
Indrukwekkend ensemble op rechthoekig grondplan, in de eerste helft van de 13de eeuw ingenomen door de dominicanen en uitgebouwd tot klooster en kerk. Behouden oostvleugel uit de 13de-eeuwse bouwcampagne in Doornikse kalksteen. De westvleugel heeft een 14de-eeuwse straatgevel met een sokkel van Doornikse kalksteen. De noordvleugel dateert van 1650-51. In 1780-81 werd tegen de oostgevel een aanbouwsel in Lodewijk XVI-stijl opgetrokken. In de hoek tussen noord- en oostvleugel, bevindt zich het Klein Pand uit de 17de eeuw.


ID: 25482 | Bouwkundig element

Ryhovesteen

Onderstraat 22 (Gent)
Oorspronkelijk steen uit de 13de eeuw, zogenaamd Braemsteen, aangepast in de 16de, 18de tot 19de eeuw. Voorgevel met trapgevel van vier traveeën met twee bouwlagen, opgetrokken uit Doornikse steen met recentere verankerde bakstenen geveltop. Achtergevel in Doornikse steen met trapgevel met zadeldakjes, uit de 13de eeuw. Overige gebouwen opklimmend tot de 16de eeuw: links bakstenen bijbouw met trapgevel, achterin gelegen stallen aan de binnenplaats en een diephuis met trapgevel, aanleunend links bij de voorgevel.


ID: 25671 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterhuis

Predikherenlei 3 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met afgewolfde bedaking met dakkapel. Bepleisterde lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag uit tweede helft 18de eeuw. Achterbouw vermoedelijk daterend uit 13de-14de eeuw en mogelijk te identificeren als het zogenaamde steen van de familie Nodenay.


ID: 25673 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Predikherenlei 5 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping onder afgewolfd dak. Hardstenen lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag, volgens archiefstukken daterend van 1780. Achterbouw uit de 13de-14de eeuw van Doornikse kalksteen, onderdeel van grotendeels verdwenen 'steen'.


ID: 25729 | Bouwkundig element

Stadswoning

Serpentstraat 4-6 (Gent)
Gereconstrueerd historisch huis. Oorspronkelijk een trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, opgetrokken uit baksteen. Muurdelen in Doornikse kalksteen, te dateren uit de 13de-14de eeuw, zijn geïntegreerd in de reconstructie. De middeleeuwse kelder is bewaard.


ID: 25743 | Bouwkundig element

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafsplein 1A (Gent)
Sint-Baafskathedraal, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 942. De bouwgeschiedenis van dit overwegend gotisch gebouw is zeer complex. De belangrijkste bouwcampagnes omvatten de bouw van het koor op het einde van de 13de eeuw en eerste helft 14de eeuw onder invloed van Noord-Franse en Scheldegotiek, de bouw van westtoren in Brabantse gotiek in 1462-1534, en de bouw van schip en transept in 1533-1559.


ID: 26910 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Sint-Kruis-Winkeldorp 67 (Gent)
Oudste vermelding in 1629, doch kern opklimmend tot eind 13de of begin 14de eeuw. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, geflankeerd aan de zuidelijke zijde door rond traptorentje en aan de noordelijke zijde een doopkapel in het verlengde van de zijbeuk, een schip van drie traveeën, koor van twee traveeën met zijbeuken. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 25842 | Bouwkundig element

Oud huis Katrien en kelder Hof van Ravenstein

Sint-Michielsplein 1 (Gent)
Bepleisterde en witgeschilderde gevel met imitatiebanden van één bouwlaag. Vermaard en enig snoepwinkeltje met trap die leidt naar overwelfde kelder uit de 13de eeuw, overblijfsel van het oude Hof van Ravenstein.


ID: 25890 | Bouwkundig element

Gravensteen

Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.