Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 42130 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten

Naamsestraat (Leuven)
Laatgotische kruiskerk uit de 15de eeuw, beeldbepalend gelegen op een verhevenheid met gevarieerd bomenbestand nabij de Naamsepoort. De Sint-Kwintenskerk was niet alleen een van de middeleeuwse parochiekerken van Leuven, maar ook het centrum van een regionale Sint-Kwintensdevotie.


ID: 42132 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-ten-predikherenkerk en klooster

Onze-Lieve-Vrouwstraat, Sint-Annastraat 2 (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense dominicanenklooster. Het koor uit de 13de eeuw bevatte de grafkapel van de Brabantse hertog Hendrik III en zijn gemalin Aleidis. Het schip van de kerk dateert uit de 14de eeuw, het interieur werd aangepast in de 17de eeuw en 18de eeuw.


ID: 42128 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Geertrui

Sint-Geertruiabdij 10 (Leuven)
Gotisch kerkgebouw, gebouwd in het eerste kwart van de 13de eeuw tot het midden van de 16de eeuw. De kerk werd ernstig beschadigd tijdens een bombardement in 1944, waarna een ingrijpende reconstructie van de verwoeste delen van de kerk volgde.


ID: 10392 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel

Heilige-Geeststraat (Lier)
Romaans-gotische kapel, vermoedelijk gebouwd circa 1225 als onderdeel van een grotere romaanse kerk ter vervanging van een houten bidplaats opgericht in 764 door Sint-Gummarus.


ID: 74240 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.


ID: 33233 | Bouwkundig element

Goed ter Beke

Beke 4 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek opklimmend tot de 13de eeuw. Typische site met walgracht met mottestructuur en 8-vormige omgrachting. Ver achterin gelegen hoeve met lange populierendreef en fraai ijzeren toegangshek.


ID: 33258 | Bouwkundig element

Goed ten Akker

Hogevoorde 11 (Lievegem)
Ver achterin gelegen nog middeleeuwse site bij de Lieve. Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak met sporen van vlechtingen in rechter zijgevel; zeer oude kern herhaaldelijk aangepast en uitgebreid. Ten zuiden, zeer grote bakstenen schuur, nu stallen, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 33681 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.


ID: 33313 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Breebroek

Stuiver 36 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek, van grafelijke oorsprong, teruggaand tot de grote 13de-eeuwse ontginningen. Typische site met walgracht en mottestructuur. Heden nog ver achterin gelegen hoevegebouwen, op nog deels omgracht erf toegankelijk via een lange dreef en ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers. Woonhuis in kern minstens opklimmend tot de 15de eeuw. Verder nog een schuur en stallen uit 1877 en een deels vernieuwde schuur met noordelijk deel vermoedelijk opklimmend tot begin 15de eeuw.


ID: 33312 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Zoetendale

Stuiver 43-44 (Lievegem)
Oorspronkelijk omgracht pachthof van de abdij van Zoetendale, gesticht in 1215 te Maldegem, vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw. Achterin gelegen woonhuis met mooie toegangsdreef van rode beuken en omhaagde voortuin. Voormalige grote schuur onder zadeldak (nu bij nummer 43).