Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 42622 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Sulpitius

Geldenakenstraat 23 (Linter)
Gebouw van bak- en zandsteen homogeen gebouwd in classicistische stijl in tweede helft 18de eeuw, zandstenen toren in overgangsstijl uit de 13de eeuw.


ID: 70105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.


ID: 34077 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rozelaar met dreven

Kasteeldreef 31 (Lochristi)
Rechthoekig omgracht kasteeldomein tussen Rozelaredreef, Stationsstraat en de Ledebeek. Site met walgrachten in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen. Huidig kasteel als buitenplaats opgericht naar plannen van 1833 naar ontwerp van architect Louis Minard door aanpassing van de vroegere paardenstallen, serre en oranjerie, van 1782-1783.


ID: 34178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Motje of Steentjesgoed met omgeving

Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw. Rondom de hoeve is de historische agrarische context bewaard gebleven.


ID: 18071 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16 (Lokeren)
Nog deels romaanse tweebeukige kruiskerk met achtkantige vieringtoren, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje, met een smeedijzeren ingangshek en vierkante pui onder tentdakje.


ID: 18130 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Eksaarde-dorp (Lokeren)
Georiënteerde kerk in het centrum van het dorp, op een driehoekig met gras begroeid plein met enkele bomen. Aan de zuidzijde een monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De kerk stamt uit het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw, maar werd meermaals gewijzigd en uitgebreid.


ID: 40027 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel

Markt 33 (Londerzeel)
In zijn huidige vorm, kruisbasiliek met zware vierkante westtoren en driebeukig schip uit de 13de eeuw, met bepalende veranderingen en vergrotingen uit de 16de eeuw.


ID: 42650 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof

Kerkstraat 1 (Lubbeek)
Georiënteerde, overwegend neogotische plattelandskerk met deels ingebouwde tot de 13de eeuw opklimmende westtoren, gebouwd 1873-1874, gelegen op een hoogte en omringd door een ommuurd kerkhof.


ID: 86171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Hamontweg 112B (Maaseik)
De huidige parochiekerk is de oorspronkelijke munsterkerk van het kapittel van Aldeneik, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd op de plaats van de kloosterkerk van Harlindis en Relindis. In het plantsoen ten noordoosten twee verplaatste grafkruisen.


ID: 1226 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef 148, 148B (Maasmechelen)
Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17de eeuw, maar heeft een oudere kern. De twee ronde torens op de hoeken aan de oostzijde zijn restanten van de laat-15de-eeuwse bouwcampagne.