Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 16908 | Bouwkundig element

Klooster der Zwarte Zusters

Zwarte Nonnenstraat 28 (Veurne)
Begin 16de eeuw, vestiging van het klooster alhier; vergroot in 1521 en 1523 respectievelijk door aankoop van verschillende huizen en stadsgrond zogenaamd "Ouden Zak". Tot circa 1688, toewijding aan verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen; sedert 1640, ook meisjesschool.


ID: 70399 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 28 (Vilvoorde)
Achterin gelegen diephuis van drie bouwlagen onder steil schilddak, in kern opklimmend tot de zestiende of de zeventiende eeuw.


ID: 70440 | Bouwkundig element

Gebouw Kijk Uit en protestantse kerk

Lange Molensstraat 58-60 (Vilvoorde)
Complex gebouw, in kern opklimmend tot de zestiende eeuw, grondig verbouwd en gerestaureerd, onder meer in 1936; achterin gelegen constructie, nu protestantse kerk, op het kadaster geregistreerd in 1898.


ID: 70574 | Bouwkundig element

Decanale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop

Portaelsplein (Vilvoorde)
Excentrisch gelegen en georiënteerde pseudo-basiliek in gotische stijl, opklimmend tot de veertiende eeuw.


ID: 70671 | Bouwkundig element

Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Tot op vandaag vormt het domein, met kasteel en bijgebouw met zeventiende-eeuwse kern en koetshuis uit de 19de eeuw, een uitgestrekt geheel grotendeels omgeven door een zandstenen omheiningsmuur met meerdere toegangen.


ID: 134133 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Kasteeldomein van circa 25 hectare rond een kasteel met 17de-eeuwse kern, in de 18de eeuw en 19de eeuw meermaals verbouwd; een poging om in 1808 een 'Engelse tuin' met kunstmatige rivier aan te leggen werd om een ongekende reden gestaakt; geslaagde recente aanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel.


ID: 40741 | Bouwkundig element

Hoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Vlaanderenstraat (Vilvoorde)
De voormalige hoeve, heden in gebruik als dienstgebouwen voor het hospitaal, zou grotendeels afgebroken worden bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis; enkel het poortgebouw zou gespaard blijven.


ID: 31539 | Bouwkundig element

Hoeve Zuidhuis

Burgweg 24 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rond een geasfalteerd erf. Ten zuiden, drenkplaats. Ten oosten, geasfalteerde erfoprit met kapelletje aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons; een dakvenster. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter teruggaand op een oudere kern.


ID: 31591 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Eikhoekstraat 59-61 (Vleteren)
Historische hoeve gelegen ten zuiden van de dorpskom, mogelijk eertijds kasteel van de heren van Zuydpene, daterend uit 16de eeuw, vermoedelijk in 19de eeuw omgebouwd tot hofstede. De site omvat de grosso modo omwalde boerenwoning, het voormalig kasteel, en het ten zuidwesten gelegen neerhof. Woonhuis gelegen ten noorden van het erf, op rechthoekig grondplan met overhoekse toren ten zuidoosten, van acht ankertraveeën en twee bouwlagen.


ID: 37732 | Bouwkundig element

Ongelukskruisen

Aubelsestraat (Voeren)
Ongelukskruis ter nagedachtenis van Hendrick Lynot, hier op 24 juni 1598 neergeschoten.