Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 37913 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Brabant 2-4 (Voeren)
Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via de inrijpoort in de zuidoostvleugel.


ID: 37960 | Bouwkundig element

Abdij van Sinnich

Kasteelstraat 11 (Voeren)
De abdijgebouwen vormden tot begin 19de eeuw een gesloten geheel rondom het kloosterpand, met de kerk aan de zuidzijde; rondom het pand liep de kloostergang.


ID: 37840 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat 1 (Voeren)
Classicistische kerk van 1728-1730 met romaanse toren uit de 12de eeuw, gelegen op een met een boomgaard beplante heuvel even ten noorden van het dorpscentrum, en omringd door het ommuurde kerkhof.


ID: 37661 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Mennekesput 8 (Voeren)
Merkwaardig huis onder zadeldak, iets achteruit gelegen ten opzichte van de straat en vrijwel volledig ingebouwd door recentere aanbouwsels.


ID: 37685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met restant van het kerkhof

Pley 12 (Voeren)
Classicistische pseudo-basilica, gebouwd 1782-1786, aansluitend bij de laat Rheno-mosaanse toren uit de 14de eeuw. Ten noorden van de kerk ligt het restant van het kerkhof. Tegen de kerk staan meerdere grafkruisen uit de 16de tot de 18de eeuw opgesteld.


ID: 37712 | Bouwkundig element

Hoeve Snauwenberg

Snauwenberg 1 (Voeren)
Belangrijke, gesloten hoeve met oudste resterende delen uit de 16de eeuw (inrijpoort), in de loop der tijden, doch voornamelijk in de loop van de 19de- en 20ste eeuw sterk aangepast.


ID: 88474 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus

Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.


ID: 88508 | Bouwkundig element

In de Patience

Kerkstraat 59 (Waasmunster)
In 1779 vermelde herberg. Vrijstaande woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak, nu eerder met 19de-eeuws voorkomen.


ID: 88705 | Bouwkundig element

Huis ten Toren

Vierschaar 17 (Waasmunster)
Aan het dorpsplein beeldbepalend vrijstaand herenhuis met nog herkenbare oude kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. L-vormig herenhuis van twee bouwlagen onder schilddaken met vooraanzicht typerend voor een midden 19de-eeuwse herenhuis. Vertoont twee lijstgevels met aansluitende registers van hoge rechthoekige muuropeningen; zes venstertraveeën aan de straatzijde en kortere zijgevel.


ID: 34347 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47 (Wachtebeke)
Georiënteerde gotische driebeukige hallenkerk, voornamelijk daterend uit de 15de en 16de eeuw, achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke. Halverwege is de afsluiting onderbroken voor een herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van 1914-18.