Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 16961 | Bouwkundig element

Hoeve Koudenburg

Reygaerdijkstraat 34 (Veurne)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom geasfalteerd en deels begraasd erf. Ten noordwesten, begraasde terp waarop boerenhuis gebouwd; met wilgen afgezoomde rest van omwalling. Ten zuidwesten, rest van kleine boomgaard. Ten zuiden loopt de Krommegracht. Ten noorden, geasfalteerde erfoprit met toegang tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 16811 | Bouwkundig element

Burgerhuis, restant Cellenbroedersklooster

Sint-Denisplaats 16 (Veurne)
Voormalig herenhuis, thans jongerenontmoetingscentrum; gelegen op westelijke pleinzijde. Ten noorden, nieuw stedelijk zwembad vermoedelijk in de voormalige tuin; nog enkele bewaarde bomen en tuinmuren.


ID: 16814 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.


ID: 83685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.


ID: 16895 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Vinkemstraat (Veurne)
Altaar onder patronaat van de Augustijnenabdij van Lo vanaf 1174 tot 1803. In 1968 samengevoegd met parochie Wulveringem. Laat-gotische kerk met rijzige westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek; bewaarde gedeelten van de vroegere romaanse kerk in zijbeuken en transept. Roepsteen in oksel van westelijke torengevel met zuidelijke steunbeer. Calvarie van 1732 tegen zuidelijke transeptgevel. Omhaagd kerkhof.


ID: 17082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


ID: 17083 | Bouwkundig element

Kasteel Beauvoorde met omwalling

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 16833 | Bouwkundig element

Huis 't Muzekot

Zwarte Nonnenstraat 1 (Veurne)
Hoekhuis bij Vleeshouwersstraat, eertijds zogenaamd 't Roo Leeuwken (voor 1570), De Drie Coninghen en heden 't Muzekot. Diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1570 door middel van muurankers en 1634 door middel van cartouche. Verankerde baksteenbouw met oudst gedateerde Veurnse trapgevel.


ID: 16908 | Bouwkundig element

Klooster der Zwarte Zusters

Zwarte Nonnenstraat 28 (Veurne)
Begin 16de eeuw, vestiging van het klooster alhier; vergroot in 1521 en 1523 respectievelijk door aankoop van verschillende huizen en stadsgrond zogenaamd "Ouden Zak". Tot circa 1688, toewijding aan verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen; sedert 1640, ook meisjesschool.


ID: 70399 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 28 (Vilvoorde)
Achterin gelegen diephuis van drie bouwlagen onder steil schilddak, in kern opklimmend tot de zestiende of de zeventiende eeuw.