Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 43652 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijhoeve Steine

Steine-Hoevestraat 5 (Westerlo)
Het complex bestaat uit een 16de-eeuws gebouw met een haakse uitbreiding en een 17de-eeuwse monumentale schuur. Omhaagd terrein met toegangsdreef en poel.


ID: 43653 | Bouwkundig element

Abdijhoeve Hof ter Heide

Tolhuis 14 (Westerlo)
Achterin gelegen en gerenoveerde voormalige abdijhoeve met losstaande bestanddelen omgeven door een met gras begroeid tuin.


ID: 41260 | Bouwkundig element

Boswachterswoning en jachtpaviljoen De Witte Graght

Wittegracht 4 (Westerlo)
Aangepaste rechthoekige volumes van drie + twee traveeën en drie bouwlagen en vijf + drie traveeën en één bouwlaag onder bedaking van kunstleien.


ID: 85144 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsplein (Wetteren)
De bouw van de oudste onderdelen van de huidige kerk, de gotische toren en het koor, wordt in de literatuur doorgaans geplaatst in de 16de eeuw, doch de toren klimt waarschijnlijk op tot de 15de eeuw. Wellicht vonden er herhaaldelijke verbouwingen plaats. Eind jaren 1880 was de kerk in slechte staat. De plannen voor een volledig herstel en uitbreiding van de kerk werden in 1892-1893 opgemaakt door architect Henri Vaerwyck.


ID: 130813 | Landschappelijk element

Knotlinde op het dorpsplein van Massemen

Dorpsplein (Wetteren)
De eeuwenoude knotlinde (Tilia x europaea) bevindt zich ten zuidoosten van de parochiekerk Sint-Martinus op het dorpsplein van Massemen. De boom heeft een stamomtrek van 7,19 m. Sinds de heraanleg van het plein staat de boom enigszins geïsoleerd op een vluchtheuvel met wat lage begroeiing rondom. De linde vormt nog één van de beeldbepalende elementen van de oude dorpskom.


ID: 84895 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rood Kasteeltje

Duilhoekstraat 29 (Wetteren)
Omwalde hoeve, vermoedelijk opklimmend tot de 15de of 16de eeuw. Erf toegankelijk via brugje over walgracht en ijzeren hek aan bakstenen pijlers; gekasseide oprit. Woning bestaande uit twee volumes van respectievelijk zes traveeën en twee en een halve bouwlaag en twee traveeën. Grote bakstenen schuur met geknikt zadeldak en centrale doorrit


ID: 85158 | Bouwkundig element

Site Maalbroekmolen

Molenbeekweg 10 (Wetteren)
Als watermolensite klimt de Maalbroekmolen minstens op tot de 16de eeuw. Het voormalige maalderijgebouw strekt zich uit in de lengte aan de straatkant en incorporeert links het oude watermolengebouw uit 1874. De bakstenen schoorsteenschacht vormt een vrijstaande constructie binnen het oude molenerf dat deels omgeven is door de voormalige maalderijgebouwen.


ID: 85171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof

Westremstraat 1 (Wetteren)
Parochiekerk met omringend kerkhof gelegen op terp. De plattegrond heeft nu de vorm van een Latijns kruis met één beuk van drie traveeën, een vierkante kruisingstoren, twee ongelijke transeptarmen en een vijfzijdig koor met kleine rechthoekige sacristie in de zuidoostelijke oksel. Het schip gaat hoogst waarschijnlijk terug tot het romaanse zaalkerkje, opklimmend tot de eerste helft van de 12de eeuw.


ID: 71475 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Christoffel

Sint-Maartensplein 10 (Wevelgem)
Georiënteerd bedehuis, centraal op het dorpsplein. Laatgotische hallenkerk uit het einde van de 15de of het begin van de 16de eeuw, opgetrokken ter vervanging van de Romaanse zaalkerk die gesloopt werd in de 15de eeuw.


ID: 40860 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Burbure

Ooievaarslaan 2-6, Sint-Pietersplein 1-2, 2A-B, 1A (Wezembeek-Oppem)
Kasteel op H-vormige plattegrond, in oorsprong vermoedelijk 16de-eeuws, huidig uitzicht grotendeels vroeg 20ste-eeuws, gelegen in een park met aanhorigheden.