Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 87211 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 15 (Tielt)
Kleine hoeve bestaande uit losstaande hoevevolumes, alle teruggaand tot 1830 en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van identieke constellatie op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Aan de noordzijde van het dichtbegroeide erf ligt het boerenhuis in witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder een overkragend zadeldak. Aan de westzijde een schuur- stalvolume in rode baksteenbouw onder zadeldak. Aan de oostzijde van het erf ligt een klein bakstenen gebouwtje met vroegere functie als smidse.


ID: 87212 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 17 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen. Geschiedenis van de hoeve klimt op tot de tweede helft van de 18de eeuw, op de Ferrariskaart (1770-1778) worden twee parallelle volumes afgebeeld. Verankerde bakstenen hoevegebouwen rondom een erf met weide en boomgaard. Boerenhuis van zes traveeën met twee nieuwe poorttraveeën aan de westzijde, onder zadeldak.


ID: 87214 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 25 (Tielt)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, langsheen een begraasd erf met centrale notelaar en losse verharding.


ID: 87034 | Bouwkundig element

Heilige Jozefskapel

Karmstraat (Tielt)
Heilige Jozefskapel, gelegen aan de noordzijde van de straat ter hoogte van nummer 3, in uitsparing tussen buxushaagjes. Vermoedelijk als Mariakapel teruggaand tot het derde kwart van de 19de eeuw, zie voorkomend op de topografische kaart van het Dépôt de la Guerre (1875), gerestaureerd in 1985. Rode bakstenen pijlerkapel onder stomp zadeldakje in daktegels. Breder basement waarboven metselwerk in visgraatverband, vooruitspringende hoekpenantjes.


ID: 87036 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Karmstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, gebouwd in 1933, gelegen op een verhoging ten zuiden van de straat, vergezeld van een voorliggend plantsoentje en een naastgelegen cipres. Veldkapel in geelbruine baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Puntgeveltje met natuurstenen schouderstukken en centrale rondboogdeur, waarin houten deels beglaasde vleugeldeur met balustervormige spijlen.


ID: 86704 | Bouwkundig element

Neoclassicistische dorpswoning

Karnemelkstraat 2 (Tielt)
Woonhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd volgens kadaster in 1893 op de plaats van twee oudere smalle huisjes.


ID: 87129 | Bouwkundig element

Hof van Hames

Kasteelhoevestraat 3 (Tielt)
Restant van het Hof van Hames, Kasteelhof van Hames of 't Gravekasteel, een voormalige omwalde historische kasteelhoeve. In 2001 werd het 17de-eeuwse poortgebouw, het woonhuis en een oud stalvolume afgebroken. De toen resterende gebouwen, namelijk een stal- en schuurvleugel met wagenhuis op L-vormige plattegrond, dateerden naar verluidt uit 1910.


ID: 86710 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch stadswoning

Kasteelstraat 92 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis, samen met een naastliggend pand (later verbouwd) gebouwd in 1899 in opdracht van weduwe Hendrik Grymonprez. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel voorzien van schijnvoegen en afgelijnd door decoratieve fries. Licht geprofileerde banden doorlopend omheen segmentbogige muuropeningen. Natuurstenen onderdorpels. Bewaard houtwerk, onder meer schuiframen op begane grond. Deels beglaasde deur met gietijzeren hekjes en bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden).


ID: 87039 | Bouwkundig element

Hoeve aan de noordzijde van de weg

Kazernestraat 14 (Tielt)
Hoeve, gelegen aan de noordzijde van de weg, met geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778). De landgebouwen (schuur, stal en bakhuis) gaan minstens terug tot circa 1830, zie primitief kadasterplan.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.