Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 86822 | Bouwkundig element

Looghuis bij de Kalandermolen

Pontweg 62 (Tielt)
Haaks ingeplant woonhuis met omhaagde en beboomde tuin, voormalig "looghuis" bij de "Kalandermolen" met ververij.


ID: 87051 | Bouwkundig element

Landgebouwen van Hof ter Scheure

Processiestraat 28 (Tielt)
Schuur en bakhuisje van Hof ter Scheure, een hoeve teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1863 wordt de grote schuur gebouwd, op de plaats van een ouder exemplaar. Begraasd erf met bakstenen hoevegebouwen onder overkragende zadeldaken, boomgaard aan de noordoostzijde. Boerenhuis van zeven traveeën met stalgedeelte onder zelfde nok. Noordelijke bijgebouwen onder schilddak en zadeldak, respectievelijk garage en stal. Bakhuis met ovenhuisje. Aan de zuidzijde van het erf een hoge schuur.


ID: 86826 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood

Putterijstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood, gebouwd in 1885 (jaartalsteen achtergevel) aan de grens tussen Tielt en Dentergem, links van de erftoegang van de gerenoveerde hoeve nummer 44. Gerestaureerd in begin jaren 2000. Sobere bakstenen kapel onder zadeldak. Fraai ijzeren topkruis.


ID: 86824 | Bouwkundig element

Hoeve

Putterijstraat 2 (Tielt)
Hoeve in oorsprong opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw zie dieper gelegen parallelle hoevegebouwen op smal perceel weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Lange oprit naar erf. Ten noorden, éénlagig woonhuis onder pannen zadeldak. Ten westen, haakse bakstenen schuurstalvleugel met poort; tweedelige staldeuren en -vensters; laaddeur in zuidzijgevel. Recentere bijgebouwtjes.


ID: 86825 | Bouwkundig element

Hoeve

Putterijstraat 42 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Toegangspad in betontegels; aan westzijde ijzeren hek. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Aangebouwde beglaasde serre. Aan westzijde, parallelle 19de-eeuwse schuur- en stalvleugel.


ID: 86828 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.


ID: 86841 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijkegemkouterstraat 32 (Tielt)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie huidige configuratie van vier losstaande volumes reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847). Bijgebouw aan straatzijde later vervangen door nieuwe loods.


ID: 86842 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijkegemkouterstraat 33 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve waarvan de parallelle hoevegebouwen, het bakhuis en de poel weergegeven worden op het primitief kadasterplan. Na sloop van het bestaande woonhuis wordt volgens kadaster in 1850 een nieuw woonhuis opgetrokken dat in 1920 een uitbreiding krijgt. Gepleisterde en witgeschilderde eenlaags woonhuis van zeven traveeën afgelijnd door meerledige fries onder pannen zadeldak.


ID: 86831 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Tomme

Rijkegemkouterstraat 7 (Tielt)
Grote hoeve toegankelijk via rechte erfoprit. Onverhard erf met half gesloten opstelling van de bijgebouwen aan de noordzijde en losstaand woonhuis aan zuidzijde, de oudste hoevegebouwen die wellicht teruggaan tot de 17de eeuw. Restant van gracht aan zuidoostzijde; mestvaalt op het erf. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 87167 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Ruifelstraat 3 (Tielt)
Kleine hoeve, gelegen aan oostzijde van de straat. Reeds bebouwing op deze plaats voorkomend circa 1830. In 1885 wordt het woonhuis totaal heropgebouwd, volgens kadaster pas in 1895 geregistreerd. Eenlagig boerenhuis in verankerde donkerrode baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak.