Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 86803 | Bouwkundig element

Huyse ter Stocktcapelle

Oude Stationstraat 133, 131A (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw als woonhuis van de verffabrikant Arthur Robberecht-Laleman, met achterliggende bijgebouwen van de groothandel en de loodwitfabriek. Half vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86805 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Oude Stationstraat 144 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gelegen ten noorden van de overweg aan de spoorlijn Gent - De Panne, gebouwd in 1897 bij de katoenweverij Maes, deels herbouwd na schade tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en heden in gebruik als kantoorgebouw. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Vijfde en zesde travee gemarkeerd door afgeronde gestileerde ijzeren balkonleuning met uitkragende houders; deurvenster links. Derde travee als brede toegangstravee met vernieuwde rechthoekige bovenerker. Vleugeldeur met kleine roedeverdeling in bovenlicht. IJzeren voetschraper. Aan de oostzijde, langs de Klijtenstraat, hoge bakstenen tuinmuur met muurvakken onder aflijnende fries en penanten oplopend in lage pijlers; afdekking door pannen. Aan noord- en noordoostzijde, deels herbouwde bedrijfsgebouwen.


ID: 86799 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing uit het interbellum

Oude Stationstraat 85-87, 91 (Tielt)
Eenheidsbebouwing uit het interbellum met oudere kern. De woonhuizen gaan terug op enkele arbeidershuisjes die Hendrik De Bruyne in de jaren 1875-1878 laat optrekken op beide hoeken van de Kroonstraat.


ID: 87048 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Pastorijstraat 5-7 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis, heden opgesplitst in twee woningen, grotendeels daterend uit 1879.


ID: 86809 | Bouwkundig element

Hoevetje

Plantinstraat 19A (Tielt)
Hoevetje met lange erftoegang vanuit de Kasteelstraat en smalle toegang vanaf de Plantinstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis, schuurstalvleugel en bijgebouwtje weergeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Mogelijk oudere kern zie twee volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 87049 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poekestraat 25 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen aan weerszijden van een erf, opklimmend tot 1818. Oorspronkelijk staat een boerenhuis parallel met een schuur, met kleinere gebouwtjes ten oosten van het erf, zie primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 87050 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poekestraat 36 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens kadaster wordt in 1927 een nieuw woonhuis opgetrokken aan de westzijde van het erf, in opdracht van landbouwer Camiel Goethals. Na 1927 wordt de zuidelijke stal vergroot en een westelijke stal gebouwd.


ID: 86812 | Bouwkundig element

Klooster De Hoop met wijk- of Poelbergschooltje

Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.


ID: 86814 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Polderstraat 10 (Tielt)
Schuur van "De Polderhoeve", een hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 86815 | Bouwkundig element

Hoeve

Polderstraat 12 (Tielt)
Hoeve gelegen aan de Rijkegemkouterslag. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.