Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 87173 | Bouwkundig element

Heilige Antoniuskapel

Sint-Bavostraat (Tielt)
Opgetrokken in 1869 door landbouwer Jan De Zutter - Van Overbeke. Ingebed tussen naastgelegen bijgebouwtjes en aangebouwd tegen de woning Oliepotstraat nummer 1.


ID: 87170 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Sint-Bavostraat 2 (Tielt)
Gelegen ten noordwesten van de kerk, bij het begin van de Sint-Bavostraat. Vormt één geheel met de congregatiezaal en de Heilige Geestkapel aan oostzijde, het ensemble wordt gebouwd in 1897-1900 in opdracht van pastoor Gustaaf De Maître, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele.


ID: 87172 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Bavostraat 4 (Tielt)
Gebouwd in 1897 in opdracht van weduwe Frans Carpentier, winkelierster. Het huis was ooit beenhouwerij. Ongewijzigd sedert 1977. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 87053 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Hubertstraat 3 (Tielt)
Woning, in site opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Vermoedelijk heropbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vrijstaand éénlagig dubbelhuis in verankerde baksteenbouw met gepekte plint van vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 86864 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Janstraat 25 (Tielt)
Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1877 op de plaats van twee kleine achter elkaar gelegen huisjes, in opdracht van Franciscus Van Bruane, landbouwer uit Zwevegem. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bruinrode bakstenen lijstgevel met gebruik van lichtrode baksteen Natuurstenen onderdorpels. Vernieuwd houtwerk. Brede poorttravee rechts met nieuwe poort.


ID: 86861 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Sint-Janstraat 3 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand opgetrokken volgens kadaster in 1853 in opdracht van schrijnwerker Angelus Behaegel uit Tielt, met aangepaste winkelpui uit het interbellum. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Breed overkragende kroonlijst. Bepleisterde lijstgevel. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend op begane grond. Houten winkelpui met uitstalramen tussen gecanneleerde pilasters. Schuiframen met geometrische verdeling van bovenlichten. Nieuwe deur met rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap. Lage keldervensters links. Nieuwe poort in rechtertravee.


ID: 86865 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.


ID: 86866 | Bouwkundig element

Handelsgebouw met suikerdrogerij

Sint-Janstraat 37 (Tielt)
Laatclassicistisch handelshuis gebouwd samen met bijhorende "suikerdrogerij" in 1848, dit na samenvoeging en herbouwing van twee kleinere panden. Bouwheer is Vital Lamblin, ontvanger der registratie, die tevens in hetzelfde jaar het herenhuis nummer 36 laat optrekken.


ID: 86868 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 42 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis opgetrokken in 1871-1872 voor de textielfabrikant Jean-Baptiste Vande Vyvere jr. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Dubbelhuis met vlak gepleisterde en geschilderde lijstgevel met doorlopende cordonlijsten. Op rechtermuurpenant kleine natuurstenen gedenkplaat.


ID: 86869 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Sint-Janstraat 45-47 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing van werkmanshuisjes, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volumes reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar Jan Patyn, bakker uit Pittem die de huizen verhuurt. Vermoedelijk ouder, zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786.