Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 76191 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel of Bruinbeekkapel

Wanzelestraat (Wichelen)
De eerste kapel dateert van 1878. In 1911 werd de kapel naar achter vergroot tot wijkkapel. De plattegrond van kapel vertoont een smal portaal van twee traveeën, een breder schip van vijf traveeën, en een smaller koor van één travee met een driezijdige koorsluiting. De kapel is volledig opgetrokken in baksteenmetselwerk met schaars gebruik van natuursteen en afgedekt door kunstleien bedaking.


ID: 76192 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen

Watermolenstraat 28 (Wichelen)
Huidige gebouwen daterend van rond 1840-1850, rond een veel oudere kern waarvan de maalsluis deel uitmaakt. Later omgebouwd tot korenmolen en waterrad vervangen door een turbine. Aan de straat gelegen ensemble van zijdelings aan elkaar palende, landelijke bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken. Van west naar oost omvat de langgerekte constructie het molenaarshuis, de turbinewatermolen met graanmolen op de linkeroever; overdekte sluispartij; op de rechteroever de voormalige oliemolen en laadruimte, schuur en stal.


ID: 76161 | Bouwkundig element

Schuur en stallen van lijnkoekwatermolen

Watermolenweg 102 (Wichelen)
Voormalige bedrijfsgebouwen, namelijk schuur deels teruggaand op een voormalige lijnkoekwatermolen en circa 1890 aanzienlijk uitgebreid en gewijzigd van bestemming tot landgebouw. Aan de overzijde van de straat gelegen stal gebouwd circa 1890 ter vervanging van twee kleinere gebouwtjes.


ID: 76195 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ruiter en brouwershuis

Wettersestraat 78, 76A (Wichelen)
Voormalig brouwershuis en resterende gebouwen van de vroeger Brouwerij De Ruiter van de familie Matthys. Onderkelderd herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Voormalig brouwerijgebouw en inrijpoort, gelegen links van het huis. Poort en hoekgebouw van 1911 naar ontwerp en onder leiding van architect Theophiel-Alexander Présiaux.


ID: 89444 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

13e Liniestraat (Wielsbeke)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen op de plaats van de vroegere Sint-Laurentiuskerk met omringend kerkhof. De kerk wordt verwoest in 1940 en afgebroken in 1956.


ID: 89534 | Bouwkundig element

Hof ter Leiesplete

1e Linie-Regimentstraat 18 (Wielsbeke)
In geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Historische hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern teruggaand tot circa 1778.


ID: 89601 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelestraat 32 (Wielsbeke)
Hoeve met losse bestanddelen rond onverhard erf, afgesloten door een haag en toegankelijk via een eenvoudig ijzeren hek. In geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie aanduiding van een volume op kaarten bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Het boerenhuis wordt op huidige plaats weergegeven op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763), waarbij echter geen bijgebouwen worden afgebeeld.


ID: 92220 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Laurentius

Baron van der Bruggenlaan 18 (Wielsbeke)
In 1963 werd een nieuw orgel geplaatst door de firma Jos. Loncke en Zonen (Esen).


ID: 89449 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Baron van der Bruggenlaan 19-23 (Wielsbeke)
Voormalig klooster Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën, opgericht in 1893 door baron Maurice van der Bruggen met school en hospitium voor wezen en bejaarden. Neogotisch kloostergebouw van vier/vijf traveeën en twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Eenlagig restant van de achteraanbouw van het hospitium ten noorden. Ten westen schoolgebouwen van na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 89602 | Bouwkundig element

Brouwerswoning van brouwerij Van Hulle

Barrage 16 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning, voormalige brouwerswoning van de brouwerij Van Hulle, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.