Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 209492 | Bouwkundig element

Hoeve

Bekegemsestraat 1A (Zedelgem)
Hoeve, voorheen met herbergfunctie zie bewaarde cartouche boven de deur. De bebouwing gaat al terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830).


ID: 210067 | Bouwkundig element

Boswachtershoeve

Belledreef 2 (Zedelgem)
In "1840" gebouwd zie jaartal in de oostelijke eindgevel van het woonhuis.


ID: 210068 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Belledreef 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een aarden oprit en smeedijzeren hekken in betonnen pijlers. Lag tot de oprichting van de gemeente Veldegem in 1920 op grondgebied van Torhout op de wijk Rozeveld. Er is al bebouwing te zien op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Deze wordt circa 1883 vervangen door een nieuw woonhuis ten noorden en een schuurstalvolume ten oosten van het erf. Uitbreiding van het woonhuis in 1969. Gebouwen gegroepeerd rond een bekiezeld erf. Woonhuis met aangebouwde stal in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak, gepekte plint. Het zadeldak is belegd met rode en zwarte pannen in een geometrisch patroon (ruitmotief), kenmerkend voor de pachthoeves van de adellijke familie de Crombrugghe-Matthieu. Schuur met geïncorporeerde stalling onder zadeldak. Stalling ten westen met gewijzigd gevelparement en muuropeningen.


ID: 209291 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Berkenhagestraat 1 (Zedelgem)
Beeldbepalend, vrijstaand volume, oorspronkelijk met één verdieping en onder schilddak, in de bocht van de Berkenhagestraat, heden in gebruik als politiekantoor. In 1886 opgetrokken als dokterswoning, in 1887 met laagbouw achteraan uitgebreid. Later nog enkele uitbreidingen. Vanaf 1920 staatseigendom, eerst rijkswachtskazerne, dan politiekantoor. Dubbelhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën in rode baksteen onder plat dak. Sobere architectuur, licht getoogde muuropeningen met vlakke omlijsting. Voorgevel met kordon op de eerste verdieping en gevelbrede buitentrap in blauwe hardsteen.


ID: 209297 | Bouwkundig element

Landarbeiderswoning

Berkenhagestraat 44 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande woning op de hoek met de Pilsestraat. Landarbeiderswoning in 1872 gebouwd door Pieter Lievens, molenaar van de nabij gelegen *"Plaetsemolen". Als herberg uitgebaat, zeker tussen 1889 en 1914. Verankerd dubbelhuis met vier traveeën en garage onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 209296 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Berkenhagestraat 46 (Zedelgem)
Laag, vrijstaand dubbelhuis. Landarbeiderswoning in 1872 gebouwd door Pieter Lievens, molenaar van de nabij gelegen *"Plaetsemolen".


ID: 209300 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Berkenhagestraat 86 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1869. De dwars op de straat georiënteerde schuur dateert van "1876". Verankerde en witbepleisterde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonhuis met brede dakrand op houten consoles, gepekte plint. Dubbelhuis met licht getoogde muuropeningen.


ID: 209292 | Bouwkundig element

Herberg en schrijnwerkerij

Berkenhagestraat 9 (Zedelgem)
Beeldbepalende woning met magazijn gelegen aan een bocht in de straat. Woning opgetrokken circa 1876 door Josephus Deketelaere, schrijnwerker en herbergier die hier vermoedelijk beide beroepen uitoefent.


ID: 209979 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ter Mote

Beukenweg 10, Stationsstraat 3 (Zedelgem)
Het huidige kasteel ter Mote werd gebouwd in 1841, maar de site gaat terug op een opper- en neerhofstructuur. Het omgevende landschapspark met spiegelvijver, ijskelder, grottencomplex en tuinpaviljoen dateert eveneens uit het midden van de negentiende eeuw.


ID: 210145 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Binnenstraat 4 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage arbeiderswoning met bijgebouw op de hoek met de Collevijnstraat, volgens kadastergegevens circa 1897 gebouwd op de wijk Houtte vaut. Verankerde, bruine baksteenbouw boven een gecementeerde plint in imitatie breuksteen en onder zadeldak (Vlaamse pannen).