Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 209493 | Bouwkundig element

Veldkapel

Boterweg (Zedelgem)
Veldkapel zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen", gebouwd tussen 1875 en 1899. Witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen) met eenvoudig bekronend, smeedijzeren kruis. Tandlijst en blanco fries onder de dakrand. Smalle rondboogingang met blanco boogveld


ID: 209494 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderwoning

Boterweg 2 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning dwars op de straat georiënteerd, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1835. Circa 1910 wordt het huis vergroot. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209495 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boterweg 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al een volume binnen een omhaagd perceel. Circa 1840 wordt de oorspronkelijke woning ten zuiden van het erf omgebouwd tot een schuur en wordt een nieuw woonhuis ten noorden van het erf gebouwd (zie huidig). Circa 1874 wordt tegen de westkant van de woning een tweede wooneenheid gebouwd. In 1902 zijn beide woningen tot één huis samengevoegd. Woonhuis in verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Grijsgeschilderde en bepleisterde voorgevel met imitatievoegen en geometrische versieringen. Gecementeerde zij- en achtergevel. Schuurstalvolume in verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) ten zuiden van het erf.


ID: 209499 | Bouwkundig element

Godelievekapel

Brugse Heirweg (Zedelgem)
Op de hoek met de Jules Polletstraat, beschaduwd door enkele dennen. Gebouwd circa 1900 uit dankbaarheid omwille van een genezing van mevrouw Roose-Clement. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), eenvoudig bekronend smeedijzeren kruis.


ID: 209501 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brugse Heirweg 171 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Lage, verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209503 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugse Heirweg 215 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een bekiezeld erf. Toegankelijk via een rechte, geasfalteerde oprit. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op een figuratieve kaart van 1823 met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig). Boerenhuis ten noorden van het erf met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met 18de-eeuwse kern. Ten zuiden van het erf een beplankte dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten), bewaarde muuropeningen. Ten oosten en westen van het erf landgebouwen uit het interbellum.


ID: 209504 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brugse Heirweg 223 (Zedelgem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning van circa 1900 op de hoek met de Zabekestraat. Laag dubbelhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen.


ID: 209505 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Brugsestraat 1 (Zedelgem)
Neogotische parochiekerk, ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Niet georiënteerde, noord-zuid gerichte kerk uitziende op de Steenstraat en gelegen op de hoek met de Noordstraat en de Engelstraat. Oudste vermelding bidplaats 893. Tussen 1109 en 1114 eerste kerk opgetrokken in veldsteen. Omstreeks 1566 verwoest, in de 17de eeuw deels heropgebouwd. Eind 18de eeuw bouw nieuwe kerk, op 17 juli 1793 ingewijd. Eind van de 19de eeuw bouw nieuwe kerk in 1896-1900, torenspits in 1911. Driebeukige hallenkerk met ingewerkte toren ten zuiden van de linkerzijbeuk, pseudotransept en koor met driezijdige afsluiting. De plattegrond ontvouwt een schip van vier traveeën, pseudotransept en koortravee. Middenbeuk met voorgeplaatst portaal onder zadeldak, geprofileerde spitsboogpoort onder druiplijst met oren, verhoogde puntgevel bekroond met kruisbloem. Zijdelings geplaatste drieledige toren op vierkante basis onder naaldspits (leien) en met overhoeks geplaatste, verjongende steunberen.


ID: 209536 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugsestraat 119 (Zedelgem)
Beeldbepalende ligging tegen de rand van de dorpskom en op de heuvelrug van Aartrijke. Op het primitief kadaster (circa 1830) staat hier al een hoeve getekend. Wellicht werd deze in de tweede helft van de 19de eeuw vervangen door huidige. Woonhuis (laatste kwart van de 19de eeuw; te dateren a.d.h.v. stijlkenmerken), schuur (1866) en stalling (1865) staan in U-vorm opgesteld rond een zeer ruim deels begraasd, deels geasfalteerd erf en deels aangelegd als tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën in bruine, verankerde baksteen en met rijk uitgewerkte voorgevel. Middenrisaliet geflankeerd door verjongende steunberen met ingangstravee onder trapgevel; met moderne, contrastrijke aanbouw van 2003.


ID: 209508 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brugsestraat 12 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse zwarte en rode pannen). Voorgevel met roodbakstenen parement, middenrisaliet uitlopend op traptop bekroond met het beeld van een liggende leeuw.