Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64 resultaten


ID: 33409 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Urseldorp (Aalter)
Ingeplant op een hoogterug in de westtip van een vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende driehoekige dries. Omringend kerkhof en ijzeren omheining verdwenen bij de verbreding van de Eekloseweg circa 1966.


ID: 31659 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Hoogdorpsstraat 1 (Alken)
Gotische kerk op de plaats van een zeer oude, religieuze stichting, die tot de 11de eeuw aan Luik toebehoort.


ID: 76795 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gorik en -Magdalena

Lierput 7 (Asse)
Georiënteerde, gotische pseudo-basiliek, opklimmend tot het einde van de veertiende eeuw of het begin van de vijftiende. De kerk ligt in een bocht van de klimmende straat en wordt tot op heden omgeven door een ommuurd kerkhof.


ID: 38901 | Bouwkundig element

Wolfshagenkapel

Frans Walravensstraat 42 (Beersel)
Voormalige slotkapel van het gesloopte kasteel Wolfshagen, dat zich in deze straat bevond, ten oosten van de portierswoning. Samen met die portierswoning en de voormalige kasteeldreef, nu bekend als Dreef, is de kapel één van de weinige restanten die nog getuigen van het kasteel dat in 1966 gesloopt werd.


ID: 38859 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.


ID: 41605 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Lubbeeksestraat (Boutersem)
Gebouw van het basilicale type met ingebouwde westtoren en koor uitlopend op een vijfzijdige apsis.


ID: 88644 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Itterplein 1 (Bree)
De kerk was een quarta capella met patronaat en grootste gedeelte van de tienden in handen van de abdij van Averbode; een klein gedeelte van de tienden was verdeeld over zeven particuliere tiendheffers en de abdij van Herkenrode.


ID: 200782 | Bouwkundig element

Augustijnenbrug

Augustijnenrei (Brugge)
De Augustijnenbrug scheidt de Augustijnen- van de Gouden Handrei en verbindt de Spanjaardstraat met de Hoedenmakersstraat.


ID: 200722 | Bouwkundig element

Poertoren

Begijnenvest (Brugge)
Vrijstaande toren, gebouwd in 1398-1401 door Jan Van Oudenaarde. Van de 15de tot het begin van de 20ste eeuw was de toren in gebruik als buskruitopslagplaats, zie benaming; in 1665 enkele jaren ingericht als voldermolen; kelders al voor 1785 gebruikt als ijskelder. Ronde, bakstenen toren van drie bouwlagen met een vlakke afdekking, aanpalend polygonaal traptorentje met tentdak en spleetvormige schietgaten.


ID: 82316 | Bouwkundig element

Administratieve zetel, infirmerie, kapel en woning van de grootjuffrouw

Begijnhof 30 (Brugge)
Geheel bestaande uit vier vleugels waarvan oudste opklimt tot het tweede kwart van de 14de eeuw, gerestaureerd in 2000. Het complex omvatte de administratieve zetel, infirmerie en kapel uit eerste helft 14de eeuw en de woning van de grootjuffrouw uit midden 17de eeuw met een uitgewerkte barokgevel.