Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 44605 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Bosteels

Hanenstraat 2, Kerkstraat 92-94 (Buggenhout)
De hoek van de Kerkstraat met de huidige Hanenstraat aan de rand van de dorpskom van Buggenhout wordt sinds het midden van de 19de eeuw gedomineerd door de brouwerijgebouwen van de familie Bosteels.


ID: 44562 | Bouwkundig element

Villa Glycine

Kamerstraat 15 (Buggenhout)
Ruime interbellumvilla, gedateerd 1926 en ingeplant in een omhaagde, mooi aangelegde tuin met twee ijzeren toegangshekken tussen vierkante gemetste pijlers uiterst links en rechts. Bakstenen villa met speelse, verspringende bouwlagen en volumes.


ID: 44565 | Bouwkundig element

Lusthof Sint-Kristoffel

Kasteelstraat 187 (Buggenhout)
Aan de rand van het bos, tegenover de Boskapel ingeplant vrijstaand interbellum horeca-gebouw, geopend in 1934 door de lokale brouwerij Bosteels, in 1961 aan de rechterzijde uitgebreid in dezelfde stijl. Oorspronkelijk vrij modernistisch bakstenen gebouw met twee bouwlagen en plat dak, gemarkeerd door een overstekende daklijst en gevelbreed en omlopend terras onder afgeronde betonnen luifel.


ID: 44564 | Bouwkundig element

Lusthof De Populieren

Kasteelstraat 189 (Buggenhout)
Lusthof De Populieren, ingeplant recht tegenover de ingang van de Boskapel, volgens literatuur opgericht in 1939. Horeca-gebouw in villavorm met verspringende volumes.


ID: 44568 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Kasteelstraat 214-216 (Buggenhout)
Oprichting in 1927 van de modelhoeve van de Belgische Boerenbond onder leiding van ingenieur J. Steps. Achterin gelegen hoevecomplex met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid en beboomd erf met omlopend gekasseid pad en toegankelijk via een gekasseide beukendreef ten zuiden van het gebouwencomplex. Ten noorden en ten zuiden, ruime schuren, stallen en bergingen, opgetrokken uit baksteen.


ID: 44572 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkstraat 18 (Buggenhout)
Rijhuisje, gebouwd door dokter Bessems in 1924 naast zijn villa. Op de rooilijn ingeplant rijhuis van twee traveeën onder pseudomansardedak met twee dakvensters.


ID: 44581 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en school van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. De huidige neogotische kapel uit 1902 naar ontwerp van priester-architect Petrus Van Loo is eenbeukig met een smaller en lager koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In 1936-37 werden nieuwe klaslokalen opgetrokken in functionele baksteenarchitectuur.


ID: 44583 | Bouwkundig element

Patattenmolen met maalderij en molenaarswoning

Krapstraat 161 (Buggenhout)
De Patattenmolen of Plaatsemolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (oorspronkelijk grondzeiler, later bergmolen) met een elektromechanische maalderij van 1921 en een molenaarswoning met stallen van 1864.


ID: 44584 | Bouwkundig element

Ensemble van vier rijhuizen

Maalderijstraat 10-16 (Buggenhout)
Art-deco-ensemble van vier rijhuizen, gebouwd in 1936. Per twee gekoppelde woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, opgetrokken uit veelkleurige baksteen op een plint van hardsteenplaten.


ID: 44586 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Maalderijstraat 40 (Buggenhout)
Woning van de voormalige stoommaalderij Meert, opgericht in 1902 door Adolf Meert bij de hoeve en kippenkwekerij die hij eind 19de eeuw gekocht had. In 1927 liet hij het nog bestaande burgerhuis op het binnenerf optrekken. Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pseudomansardedak met leien en dakvensters.