Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 44595 | Bouwkundig element

Villa

Pastorijstraat 6 (Buggenhout)
Deels vrijstaande villa in art-decostijl met voortuin afgesloten door een lage ligusterhaag en breukstenen hekpijlers, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1939.


ID: 87760 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Theresia

Vitsstraat 86 (Buggenhout)
Kapel, opgericht in 1929 door de familie Dierick als privékapel in hun tuin, palend aan een zandweg, om genezing te vragen. Bakstenen kapel met voorportaal en bankje, onder overstekend pannen zadeldak. Spitsboogportaal en beglaasde deur met roedeverdeling.


ID: 44599 | Bouwkundig element

Weiveldmolen

Weiveld 37 (Buggenhout)
Romp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1861. In 1914 werd een stoommachine geplaatst, nadien vervangen door gaspower waarvan de 16 meter hoge ronde bakstenen schoorsteen nog bewaard is.


ID: 78792 | Bouwkundig element

Kapel en schuur

Brieversweg 62 (Damme)
Kapel bij de erftoegang van een hoeve waarvan enkel de schuur bewaard bleef. De kapel werd opgetrokken in 1933 door de familie Devisschere uit Ruddervoorde. Bakstenen kapel onder pannen zadeldak, omringd door drie bomen. De schuur is een volledig houten constructie; ze is eenbeukig en heeft standvinken; geïncorporeerd wagenhuis en aangebouwd stalgedeelte.


ID: 83715 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Damse Vaart West 4 (Damme)
Molenaarshuis, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1920 op de plaats van een ouder molenaarshuis; thans gerenoveerd. Vrijstaand woonhuis met nieuw aangelegde voortuin waarrond laag bakstenen tuinmuurtje met ijzeren hek. Aan noordzijde, haaks op het woonhuis, losstaand witgekalkt stalgebouw.


ID: 78754 | Bouwkundig element

Vissershof

Damse Vaart-Noord 44 (Damme)
Losstaand gebouw van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, gelegen op de dijk langs de Damse Vaart. Werd in 1934 door Roger Roels gebouwd, een kok uit Hoeke, wat misschien wijst op een oorspronkelijke functie als restaurant. Beschilderde baksteenbouw met rechthoekige vensteropeningen.


ID: 78755 | Bouwkundig element

Hoeve Zwarte Sluyze

Damse Vaart-Noord 45-46 (Damme)
De Zwarte Sluis ligt in de meest oostelijke punt van het grondgebied van Hoeke, op de grens met Lapscheure; bovengronds is niets meer zichtbaar. Ze werd oorspronkelijk door de Watering van Reygaertsvliet in 1589 aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis. Hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenstalhuis en haaks daarop de schuur, gelegen rond een onverhard erf. Vrij lange erfoprit vanaf de straat, waarlangs de boomgaard. Als site reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778), huidige gebouwen dateren van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 78944 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Doornstraat 17 (Damme)
Dieper gelegen woonstalhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1927 ter vervanging van een 19de-eeuws, meer westwaarts gelegen hoevetje, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Beboomd en omhaagd voorerf. Eénlagige baksteenbouw met gepekte plint onder mansardedak. Dubbelhuis van drie traveeën getypeerd door rood-wit geschilderde ontlastingbogen van getoogde muuropeningen. Rechts, in voormalige stalgedeelte, nieuwe garage en klein gevelkapelletje.


ID: 78949 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Dorpsstraat 11 (Damme)
Kleine interbellumvilla met invloed van de cottagestijl, opgetrokken volgens kadaster in 1927. Gelegen in omhaagde tuin, met houten tuinhek tussen betonnen pijlers.


ID: 78957 | Bouwkundig element

Pastorie en gemeentehuis van Sijsele

Dorpsstraat 120-122 (Damme)
Voormalige pastorie en gemeentehuis van Sijsele, waarin thans het politiekantoor en enkele administratieve gemeentelijke diensten zijn ondergebracht, met name Jeugd, Volksontwikkeling en Bevolking. In 1938 gebouwd naar ontwerp van architect Frans Van Cleven (Brugge), in de voortuin van de 18de-eeuwse pastorie die meer achterin gelegen was in een groot ommuurd domein ten westen van de Sint-Martinuskerk; de oude pastorie wordt afgebroken. Oorspronkelijke dubbelwoonst met invloed van de modernistische stijl. Baksteenbouw van tweemaal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.