Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 86284 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Goed te Gavers

Gaversstraat 59 (Deerlijk)
Hoeve, waarvan de recente naamgeving verwijst naar de nabijheid van de Gavers. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen, maar in 1901 afgebroken en heropgebouwd met L-vormige opstelling, in opdracht van Astère Vercruysse. Het bakhuisje wordt bewaard. In 1930 wordt het woonhuis uitgebreid. Bakstenen boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type met geïncorporeerde stalvleugel rechts. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderd parement op grijsgeschilderde plint.


ID: 86287 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Overackere

Groenstraat 42 (Deerlijk)
Het bureel van weldadigheid, het huidige O.C.M.W, gaf in 1903 de opdracht om de oude hoeve te slopen en te herbouwen, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht. Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.


ID: 86292 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Harelbekestraat 34 (Deerlijk)
Interbellumburgerwoning met parement van rode baksteen op arduinen plint.


ID: 86293 | Bouwkundig element

Samenstel van burger- en winkelhuis

Harelbekestraat 47-49 (Deerlijk)
Samenstel van burger- en winkelhuis, vermoedelijk gebouwd op het eind van de jaren 1930. Eenvoudige lijstgevel van rode baksteen doorbroken door twee dakvensters.


ID: 86294 | Bouwkundig element

Deels vrijstaand burgerhuis

Harelbekestraat 83 (Deerlijk)
Deels vrijstaande burgerwoning volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1931. Geïnspireerd door de cottage-architectuur. Rechts, muurtje met hekwerk.


ID: 86296 | Bouwkundig element

Samenstel van gespiegelde dorpswoningen

Hazewindstraat 5-7 (Deerlijk)
Samenstel van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Twee kleine burgerwoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1928. Baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door puntgevel.


ID: 86453 | Bouwkundig element

Weverij Sitam

Hazewindstraat 9, Sint-Rochusstraat 48-50 (Deerlijk)
Voormalige weverij Sitam, volgens de kadastrale gegevens opgericht in 1915. Van deze bouwfase resteert de woning aan de Sint-Rochusstraat. Vermoedelijk in 1925 uitgebreid met huidige werkhuizen gelegen aan de Waregem- en de Hazewindstraat, opgevat als werkhuizen onder zaagtanddaken.


ID: 86300 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Hof van Ingelmunster

Heestertstraat 71 (Deerlijk)
Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losse bestanddelen. U-vormig gegroepeerd rondom erf met centraal kleiner volume. Ten westen nieuw boerenhuis naar verluidt van 1929. Verzorgde, verankerde (sierankers) baksteenbouw onder pannen zadeldak. Pad naar boerenhuis gemarkeerd door kapel gedateerd "1949". Afgebroken bergplaatsen.


ID: 86302 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klaverhof

Hoekstraat 1 (Deerlijk)
Hoeve " 't Klaverhof", recente naam die verwijst naar een jaarsteen met klavermotief. Historische hoeve met laat 18de-eeuws en 19de-eeuws gebouwenbestand, oorspronkelijk in leen gehouden van de heerlijkheid Houfstraete. Ten oosten van de hoeve loopt de Kasselrijbeek, voorheen Vichtebeek genaamd, die de grens vormt met Waregem en Vichte (Anzegem). Site vermoedelijk ontstaan met de ontginning van het Feretwoud in de loop van de 13de eeuw. De noordoosthoek of het gebied Keelis werd in leen gegeven aan de familie van Gheest, zij verkavelden dit deel en vestigden er verschillende kleine hoeves onder meer het thans verdwenen "Goed te Keelis" en "'t Klaverhof".


ID: 86306 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 11 (Deerlijk)
Burgerhuis uit de jaren 1930 aanknopend bij de regionale baksteenarchitectuur, zie halsgevel. Parement van gediversifieerde oranje-gele baksteen op plint van arduin.