Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 99186 | Varend element

Lauranda

Baasrode (Dendermonde)
De Lauranda werd in 1928 als sleepspits gebouwd op een werf in Baasrode. Het schip maakt is 1978 eigendom van de stad Antwerpen. Vanaf 2018 ligt het vaartuig in de provinciale erfgoedsite scheepswerven Baasrode.


ID: 99189 | Varend element

Alyv

Baasrode (Dendermonde)
De motorspits Alyv werd in 1938 gebouwd door de scheepswerf Van Praet-Dansaert. Het schip maakt deel uit van de collectie van het Scheepvaartmuseum Baasrode.


ID: 48713 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Acacialaan (Dendermonde)
Aanvankelijk kleiner oud kerkhof verwijderd van de in 1903-1907 opgerichte parochiekerk Sint-Egidius, in 1935-1936 ten zuidoosten aanzienlijk uitgebreid en van een nieuw poortgebouw voorzien naar ontwerp van bouwkundige Joseph Michaut, zie opschrift gedenkplaat. Twee lage bakstenen dienstgebouwen onder schilddak flankeren de centrale toegang. Oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog,


ID: 48418 | Bouwkundig element

Villa Hoogeweg

Baasrodestraat 180 (Dendermonde)
Interbellumvilla, gebouwd in 1934, op een quasi L-vormig grondplan van een courant voorkomend type. Lage baksteenbouw met verhoogde begane grond onder mansardedaken bedekt met kunstleien en voorzien van aangepaste brede zoldervensters met driehoekig fronton.


ID: 48419 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Baasrodestraat 192-196 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1936. Voortuintjes afgezet met geschilderde, betonnen afsluitingen. Enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema.


ID: 125552 | Bouwkundig element

Sint-Alexiusbegijnhof

Begijnhof 1-22, 23, 26-43, 45-46, Begijnhoflaan 26-58, 62-64, 68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)
Het huidige Sint-Alexiusbegijnhof is het tweede begijnhof van Dendermonde. Het eerste begijnhof dateerde uit het tweede kwart van de 13de eeuw en lag in de buurt van het gewezen Sint-Gillishospitaal in een zeer moerassig gebied.


ID: 48069 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk

Begijnhof 45 (Dendermonde)
Op het binnenplein ingeplante georiënteerde kerk gebouwd in 1927-1928 naar de plannen van architecten Alphonse en Maurice Vossaert op de plaats van de oude begijnhofkerk. Eenbeukige kerk van vier traveeën met iets smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en rechthoekige sacristie aansluitend tegen de eerste koortravee aan de zuidzijde. Opgetrokken uit baksteen met sporadische verwerking van natuursteen.


ID: 48070 | Bouwkundig element

Stadslagere jongensschool

Begijnhoflaan 1, 1A (Dendermonde)
Huidig complex grenzend aan het bewaarde voormalige Bastion VIII met voorgracht en lunet. Volgens gedateerd en gesigneerd bouwplan nieuwe stadslagere jongensschool met bijhorende bestuurderswoning in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste school in het stadscentrum. Beeldbepalend ensemble in de straatbocht vlakbij de Zuidlaan. L-vormig complex in typische neotraditionele stijl samengesteld uit drie volumes onder halve pannen schilddaken.


ID: 48071 | Bouwkundig element

Villa

Begijnhoflaan 3 (Dendermonde)
Aanvankelijk gebouwd als bestuurderswoning bij de aanpalende stedelijke lagere jongensschool. Wat achterin gelegen verzorgde villa met diepe tuin, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers op breukstenen plint. Als ensemble met de voormalige jongensschool in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere in een neotraditionele stijl met cottage-invloeden. Bouw zeer waarschijnlijk gelijktijdig met nieuwe schoolgebouwen in 1924 voltooid.


ID: 48073 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Beurzestraat 4-8 (Dendermonde)
Verzorgd ensemble van drie burgerhuizen in neotraditionele stijl, volgens spiegelbeeldschema. Volgens bouwplan realisatie van stadsarchitect Alexis Sterck van 1921 als onderdeel van een heropbouw van vier woonhuizen en één winkelpand op de hoek met de Kerkstraat. Ondiepe woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.