Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78491 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pervijzestraat 17 (Diksmuide)
Erg verzorgd wederopbouwpand uit de jaren 1920. Burgerhuis in een verzorgd metselwerk refererend aan de historische regionale baksteenarchitectuur, zie de dakkapel. Deurtravee bekroond met dakvenster met uitzwenkende belijning met getorst topstuk en bolbekroning. Rondboogdeur en dakvenster in een geprofileerde omlijsting.


ID: 78489 | Bouwkundig element

Herberg De Gouden Leeuw

Pervijzestraat 2 (Diksmuide)
Beeldbepalend hoekpand heropgebouwd in 1921. Gaat terug op een 19de-eeuwse beraapte herberg die tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd werd. Hoekoplossing voor de deurtravee: afgeschuinde travee onder uitkragende hoek met grote witgeschilderde kraagsteen. Het schilddak is onderbroken door een brede tuitgevel met vlechtingen.


ID: 78492 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Pervijzestraat 43 (Diksmuide)
Onderwijzerswoning van de voormalige achterliggende gemeenteschool (nu verbouwd), gelegen aan het einde van de dorpskom. De gemeenteschool werd hier circa 1923 gebouwd en gaat niet terug op een site van voor de oorlog. In 1829 was nochtans een gemengde gemeenteschool opgericht (huidige Pervijzestraat, recht tegenover de Sint-Katharinakerk, ter hoogte van het huidige Kastanjeplein). Vanaf 1864 fungeerde ze enkel nog als jongensschool, in 1879 werd ze definitief afgeschaft.


ID: 78493 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pervijzestraat 50 (Diksmuide)
Burgerhuis van de jaren 1920 met parement van gele sierbaksteen. Rechthoekige muuropeningen verdiept in tudorboognissen onder strek van rode sierbaksteen. Boogvelden in metselwerk van witte en blauwe geglazuurde baksteen.


ID: 78315 | Bouwkundig element

Hoeve 't Jagershof met kapelletje

Pervijzestraat 74 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, ten westen van de Beverdijkvaart. Merkwaardig kapelletje aan de erftoegang. Als omwalde site met toegangsdreef reeds aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Eveneens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843; de omwalling is echter reeds gedempt.


ID: 78210 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Pluimstraat 7 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, teruggaand op een site met losse bestanddelen in een ruime omwalling, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Op eerst genoemde kaart kan men een mogelijk opperhof-/ neerhofstructuur herkennen, doch gevat binnen één rechthoekige omwalling.


ID: 78494 | Bouwkundig element

Kapel bij wederopbouwhoeve

Proostdijk 4 (Diksmuide)
Kapelletje aan de erftoegang van een verbouwde wederopbouwhoeve met losse bestanddelen. Gebouwd in 1928-1929. Bakstenen kapelletje met aandaken en in baksteen uitgewerkt kruis. Muuropening trapgsgewijs uitgespaard in het metselwerk.


ID: 78294 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Ramboutstraat (Diksmuide)
Kapel van 1923. Bakstenen bedehuis op rechthoekige plattegrond met eenvoudig trapgeveltje op schouderstukken met rondbogige toegang.


ID: 78111 | Bouwkundig element

Herenhuis

Reuzemolenstraat 14 (Diksmuide)
Herenhuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect Remael (herkomst niet bekend). Het pand met een lichte art-deco-inslag wordt gekenmerkt door verzorgd materiaalgebruik van baksteen en natuursteen voor plint, banden en lisenen. Uitgewerkte pilasters, casementen in speciaal metselverband, risalieten - rechts met erker - oplopend in gebogen dakvensters.


ID: 78112 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Goormachtigh

Reuzemolenstraat 23-25 (Diksmuide)
Samenstel van panden in 1923 heropgebouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Verzorgde eclectische baksteenarchitectuur met cottage-inslag zie de erker oplopend in het mansardedak en de uitkragende toren van nummer 25.