Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78173 | Bouwkundig element

Stadswoning

Nieuwstraat 18 (Diksmuide)
Woning van de jaren 1920. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen horizontaal geritmeerd door witgeschilderde banden. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk met geometrische roedeverdeling in de bovenlichten. Verzorgde gootlijst.


ID: 78393 | Bouwkundig element

Klokhofstede

Oostendestraat 137 (Diksmuide)
Achteringelegen wederopbouwhoeve uit de jaren 1920. Haaks op de erftoegang, boerenhuis van anderhalve bouwlaag en rechts twee opkamertraveeën. Muuropeningen met doorgetrokken bakstenen druiplijsten. Ten noorden rondom gekasseid erf, aaneengesloten U-vormige nutsgebouwen onder meer met laadluiken onder puntgevel met geprofileerd windbord.


ID: 78174 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuis en winkels

Oostendestraat 15-19 (Diksmuide)
Samenstel van de jaren 1920 met inslag van de 'Beaux-Arts-stijl'. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen onder afgewolfd mansardedak verlevendigd met oeils-de-boeuf. Opvallende hoekoplossing met opengewerkt portaal en halfronde erker met leien helmbekroning. Gedifferentieerde gevelbehandeling door middel van naakt baksteenparament afgewisseld met gecementeerde vlakken rondom de rechthoekige muuropeningen.


ID: 78176 | Bouwkundig element

Afspanning Boldershof

Oostendestraat 58 (Diksmuide)
Voormalige afspanning, heropgebouwd in 1922, zie datumsteen boven de deur. Als "In 't Bolders Hof (cab)" reeds aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Verankerde gele baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 78177 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Oostendestraat 64 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoeve uit de jaren 1920. Geelbakstenen volumes onder pannen zadeldaken in L-vormige opstelling. Naar de straat georiënteerd boerenhuis van twee bouwlagen.


ID: 78175 | Bouwkundig element

Hoogspanningscabine

Oostendestraat 8 (Diksmuide)
Hoogspanningscabine. Naar verluidt de eerste hoogspanningscabine die door de "Intercommunale West-Vlaamsche Electriciteitsmaatschappij" werd gebouwd. Elektriciteitscabine van 1924-1925 met ingemetselde gedenksteen van 13 september 1925 ter gelegenheid van de voltooiing van het eerste hoogspanningsnet in West-Vlaanderen.


ID: 78178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelhoeve

Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw. De oevers van de walgracht zijn afgeboord met oude knotbomen van wilg en populier.


ID: 78106 | Bouwkundig element

Sint-Ignatiusinstituut

Oostendestraat 9 (Diksmuide)
Circa 1910 opgericht door de broeders van liefde op de plaats van een huidenvetterij. Klooster en achtergelegen klassengebouwen heropgebouwd in 1920. Aan de straat, klein toegangspoortje. Vrijstaand klooster: groot volume op L-vormige plattegrond, onder pannen schilddak. Hierbij sluit het L-vormige volume van de klassengebouwen aan. Verzorgde verankerde gele baksteenbouw.


ID: 78179 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Oostendestraat 97 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoevetje van de jaren 1920. Boerenhuis met bewaard houtwerk: beluikte kruisramen met kleine roedeverdeling.


ID: 78445 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer

Oostkerkestraat (Diksmuide)
De kapel werd in 1924 opgericht ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van Oostkerke. Ze is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer, getuige hiervan het bas-reliëf met opschrift en afbeelding boven het portaal.