Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19934 resultaten


ID: 92068 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Pharaïldis

Sint-Veerleplein 11 (Diksmuide)
De werklijst van Petrus Albertus Loncke vermeldt een werk in Oostkerke, te situeren in de 2de helft van de 19de eeuw. Er wordt niet gespecificeerd of het een nieuwbouw betrof ofwel een renovatie. Dit orgel is geheel of minstens grotendeels vernield in de Eerste Wereldoorlog. Het huidig orgel is gebouwd door Frederik Loncke en zonen in 1923, met gebruikmaking van enkele oudere elementen.


ID: 78124 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 1 (Diksmuide)
Burgerhuis heropgebouwd in de jaren 1920, in de lijn van de traditionele baksteenarchitectuur zie de verankerde trapgevel met muuropeningen verdiept in korfboognissen en de verzorgde Brugse travee.


ID: 78127 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 11 (Diksmuide)
Burgerhuis in 1922 heropgebouwd door architect Ludovicus Goormachtigh. Bakstenen lijstgevel onder pannen mansardedak (uitgewerkte houten dakkapel), inslag van de neorococostijl zie het uitgewerkte stucwerk van sluitstenen, consoles en omlijsting van de halsgevel.


ID: 78128 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 21 (Diksmuide)
Burgerhuis in 1922 heropgebouwd door Ardoois architect (naam onleesbaar op plan). Versoberde gele baksteenbouw zie het dakvenster als tuitgevel, de afgeknotte hoektoren boven de afgeschuinde travee en de casementen met overhoeks metselwerk.


ID: 78122 | Bouwkundig element

Station van de Buurtspoorwegen Diksmuide

Stationsstraat 2A (Diksmuide)
Stationsgebouw in 1923 heropgebouwd in een eclectische stijl met inslag van de regionale baksteenarchitectuur ter vervanging van het (slechts) gedeeltelijk verwoeste stationsgebouw van circa 1905. Beginstation voor de lijn nummer 107 (Diksmuide-Woumen-Merkem-Bikschote-Elverdinge-Ieper en Merkem-Oostvleteren-Poperinge) en de lijn nummer 132 (Diksmuide-Leke-Oostende), respectievelijk geopend in 1906 en 1907. Het eigenlijke tramspoor liep vanuit de tramstelplaatsen in de Lange Veldstraat met een bocht ten noorden van het station de Stationstraat in, richting De Breyne Peellaertstraat. L-vormig hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldaken met ten noorden aansluitend rechthoekige toren met afgeschuinde hoeken onder leien tentdak.


ID: 78125 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 3 (Diksmuide)
Burgerhuis in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge). Verankerde gele baksteenbouw Traditionele baksteenarchitectuur met inslag van de neo-Brugse stijl.


ID: 78126 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 9 (Diksmuide)
Herenhuis met links ruime tuin met onder meer rode beuk, ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Heropgebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Lucien Coppé, in sobere baksteenarchitectuur met neoclassicistische inslag zie lijstwerk en geriemde vensteromlijstingen.


ID: 78610 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Pieter ter woestijne

Steenstraat (Diksmuide)
Bakstenen kapelletje van 1922 op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met korfboogvormige toegang. Eenvoudig altaar met Heilig Hartbeeld.


ID: 78228 | Bouwkundig element

Boerenwoning van hoeve Ter Hoge Bomen

Steenstraat 11 (Diksmuide)
Boerenwoning onder gemansardeerd schilddak, enig restant van de wederopbouwhoeve Ter Hoge Bomen, oorspronkelijk met vrijstaande bakstenen bestanddelen rondom het erf gegroepeerd.


ID: 78229 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Steenstraat 14 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode. Halfgesloten opstelling van de bakstenen bestanddelen rondom een rechthoekig erf. Naar de straat gericht boerenhuis met hoger rechter gedeelte oplopend in tuitgevel met vlechtingen.