Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19934 resultaten


ID: 78230 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Stokerijstraat 15 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode gelegen in de Betoosterse Broeken. Deze hoeve gaat terug op de vooroorlogse site van de "Grande Distillerie d'Eessen" zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Aanduiding van twee omwalde sites, ten oosten met bijkomend niet omwald neerhof en staakmolen.


ID: 78130 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stovestraat 12 (Diksmuide)
Burgerhuis heropgebouwd in 1921 (zie jaarsteen " 'T JAAR 1921"), in de lijn van de traditionele baksteenarchitectuur, zie het steile zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen zijtrapgevels en de bovenvensters verdiept in verzorgde tudorboognissen.


ID: 78129 | Bouwkundig element

Samenstel van kleine burgerhuizen

Stovestraat 8-10 (Diksmuide)
Samenstel van kleine burgerhuizen in spiegelbeeldschema, onder steile zadeldaken, heropgebouwd in de jaren 1920 met nadruk op de traditionele baksteenarchitectuur zie de rechthoekige muuropeningen gevat in steekboognissen en op afzaat. Deels bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling.


ID: 78542 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Stuivekenskerkestraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1924-1927. De kerk met voorgeplaatste westtoren, die een reconstructie is van de 16de-eeuwse toren van Oud-Stuivekenskerke, is opgebouwd uit een pseudo-basilicaal schip van vier traveeën en een recht afgesloten koor van twee traveeën, met aansluitend onder andere doopkapel en sacristie. De geelbakstenen kerk is afgedekt door leien zadel- en schilddaken. Het ommuurde, rechthoekige kerkhof is toegankelijk via ijzeren poortjes met geometrisch motief, gevat tussen bakstenen pijlers onder ezelsrug. De graftekens dateren vanaf het einde van de 19de eeuw; er is ook een heldenhuldezerkje aanwezig.


ID: 92072 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Petrus

Stuivekenskerkestraat (Diksmuide)
Het huidige orgel is van 1929 van Jos. en Pieter Loncke. Het vorige instrument werd vernield in de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78544 | Bouwkundig element

Pastorie

Stuivekenskerkestraat 2 (Diksmuide)
Voormalige pastorie in voortuintje met laag bakstenen muurtje met pijlers onder bolvormige bekroning. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne).


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 78295 | Bouwkundig element

Hoeve Coudenburgh

Tervaetestraat 28 (Diksmuide)
Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf opgesteld. Als omwalde site met identieke opstelling reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ten noorden, boerenhuis met wellicht 18de-eeuwse kern met opkamertravee. Het laaghuis van vier traveeën werd vermoedelijk in de 19de eeuw opgetrokken tot anderhalve bouwlaag.


ID: 78398 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Kasteeltje

Tramstationsstraat 23 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoeve met voorliggende tuin, afgezoomd met laag bakstenen muurtje en hekwerk.


ID: 78136 | Bouwkundig element

Samenstel van tuinwijkwoningen

Tuinwijk 104-106, Woumenweg 15 (Diksmuide)
Samenstel van drie panden in spiegelbeeldschema, deel uitmakend van de in 1920-1926 gebouwde tuinwijk, naar ontwerp van architecten Lucien Coppé (Brugge), A. Smet (Deurne-Antwerpen), F. Van Reeth (Antwerpen) en H. Steels (Brussel). Voortuin met deels bewaarde ligusterhagen en bakstenen ronde waterput.