6672 resultaten


ID: 271 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stoofstraat 1 (Aalst)
Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gecementeerde gevel voorzien van schijnvoegen.


ID: 342 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Termurenlaan 2 (Aalst)
De pastorie werd opgericht in 1770 en het interieur is uitgevoerd in rococostijl. De pastorie is een dubbelhuis bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, alle muuropeningen zijn segmentboogvormig. Een kroonlijst met fries sluit de gevel af.


ID: 359 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Vereeckenstraat 46 (Aalst)
De pastorie bestaat uit een mogelijk 17de-eeuws bijgebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, een hoofdvolume uit de 18de eeuw dat in het begin van de 19de eeuw werd verhoogd en aangepast, een 19de-eeuwse toegangspoort en een ruime tuin.


ID: 510 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Vlaamsegaaistraat 1 (Aalst)
Het dubbelhuis uit 1767 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak werd ingeplant in een grote tuin. Links en rechts werden twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak verwezenlijkt. De gevelaankleding is 19de-eeuws. Het dak wordt bekroond door een klokkenruitertje.


ID: 481 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Waterkasteel 5 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw, onder gebogen zadeldaken op geschilderde voluutvormige daklijstbalkjes. Links en rechts wagenhuisjes met geblokte pilasters en telkens één venster in omlijsting van gesinterde baksteen.


ID: 326 | Bouwkundig element

Zwanennesthoeve

Zwanenneststraat 2 (Aalst)
Oude pachthoeve, voorheen omwald lustverblijf van de familie van Zinnik. Heden semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met mestvaalt en siertuintjes. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën aan erfzijde. Datering 1769 door middel van muurankers in zijgevel. Twee stalvleugels haaks op woonhuis en ertegenover een lange dwarsschuur.


ID: 76 | Bouwkundig element

Huis de Kegel

Zwarte Zustersstraat 8 (Aalst)
Hoger breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die nog tijdens de 19de tot 20ste eeuw bekroond was met een driehoekig fronton en aldus meer een uitzicht bood uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 34873 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Baarlaars 19 (Aalter)
Hoeve in omhaagde en met gracht afgezoomde boomgaard. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (rode pannen, nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 34874 | Bouwkundig element

Meulemeershoeve

Barelstraat 12 (Aalter)
Mooi gelegen omhaagde hoeve in glooiend landschap, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straat, bij het begin van de oprit naar de hoeve, bakstenen wegkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 1875. In boomgaard gelegen boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 34790 | Bouwkundig element

Vrijstaande brouwerswoning

Bellemdorpweg 9-11 (Aalter)
Gerestaureerde alleenstaande woning uit het vierde kwart van de 18de eeuw met kleine voortuin. Eertijds bewoond door brouwersfamilie Meiresonne met aanpalende brouwerij, gesloopt na de Eerste Wereldoorlog.