6672 resultaten


ID: 231 | Bouwkundig element

Pastorie van het begijnhof

Pontstraat 48 (Aalst)
Voormalige pastorie van het begijnhof; traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw.


ID: 233 | Bouwkundig element

Theresianenklooster: herberg Brussel

Pontstraat 53 (Aalst)
Drielaags laatclassicistisch gebouw van zes traveeën onder zadeldak uit het einde van de 18de eeuw.; voorheen deel uitmakend van het Theresianenklooster, in 1786 verkocht en ingericht als herberg Brussel.


ID: 441 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Putstraat 1 (Aalst)
Voorheen boerenwoning, reeds vermeld in akte van 1789, met twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak en geschilderde en beraapte gevel met gecementeerde plint. Rechts wagenhuis met twee rondbogen onder zadeldak.


ID: 278 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevinden zich in het landschappelijk ingericht park diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 512 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Restert 3 (Aalst)
Semigesloten hoeve met bakstenen aanhorigheden onder pannen zadeldaken. Datering 1760 in de sluitsteen van het zandstenen steekboogdeurtje aan de straatzijde. Woonhuis van vijf verschillende traveeën en anderhalve verdieping onder een zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 513 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Restert 5 (Aalst)
Gesloten hoeve met inrijpoort ten zuidwesten. Dubbelhuis van zeven traveeën van verschillende breedte en één verdieping onder een gebogen zadeldak met datering 1767 gegrift in de beraapte en verankerde erfgevel. Met zadeldak afgedekte schuur aan de noordoostzijde. Stallen onder een zadeldak ten zuidwesten.


ID: 397 | Bouwkundig element

Sashuis

Roland Monteynestraat 10 (Aalst)
Het sashuis dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw, is het enige overblijfsel van het 'Sas van Wieze' en was lange tijd in gebruik als afspanning. Tegen de zijgevel is, iets terugwijkend een wagenhuis aangebouwd van wat recentere datum, met bepleisterde gevels en geplaatst onder pannen zadeldak


ID: 76224 | Bouwkundig element

Stadswoning

Rozemarijnstraat 5 (Aalst)
Gebouw van twee bouwlagen met twee beneden- en een boventravee. Verankerde en witbeschilderde gevel met gecementeerde plint.


ID: 76226 | Bouwkundig element

Stadswoning

Rozemarijnstraat 9 (Aalst)
Bak- en zandstenen gebouw uit de 17de eeuw - eerste kwart 18de eeuw onder zadeldak. Stadswoning met verankerde gevel met twee gekoppelde rechthoekige vensters in omlijstingen van arduin met kwarthol beloop uit de tweede helft van de 18de eeuw en gecementeerde rechthoekige vensteromlijsting in de bovenverdieping.


ID: 253 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Sint Martensplein 8 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw.