6642 resultaten


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 206 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Nieuwstraat 67 (Aalst)
Groot burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de hoek Vredeplein, met bepleisterde en geschilderde gevels. Tegen hoek, op bovenverdieping, overluifeld beeld van Maria met Kind, op bolvormige sokkel.


ID: 440 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Nieveldriesweg 26 (Aalst)
Semigesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met grote mestvaalt in bakstenen ommuring.


ID: 340 | Bouwkundig element

Molenhuis

Ninovesteenweg 28 (Aalst)
Voormalig molenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heden aangepast tot woonhuis met dubbelhuisopstand. Van de oude olieslagmolen, eerst werkend met paardenkracht, later met stoom, bleef het rad, de as en het wiel, alsook de paardenput behouden.


ID: 322 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Opwijkstraat 2 (Aalst)
Heden éénlaags hoekhuis van het langgestrekte type met vijf traveeën en tot woning verbouwde stallingen van vier traveeën (twee blinde traveeën) in het verlengde.


ID: 165 | Bouwkundig element

Domein Kasteel van Overhamme

Overhammedreef 28-32 (Aalst)
Resterende dienstgebouwen van een voorheen omgracht kasteel, gesloopt in 1946. Het kasteel werd uitgebreid en gewijzigd in de tweede helft van de 18de eeuw; de aanhorigheden, nu fungerend als woning en als dusdanig aangepast, dateren uit die tijd.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 218 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pontstraat 12 (Aalst)
Burgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 219 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pontstraat 14 (Aalst)
Burgerhuis met eenvoudige rechthoekige muuropeningen dat oorspronkelijk één geheel vormde met nummer 12.


ID: 220 | Bouwkundig element

Herenhuis

Pontstraat 18 (Aalst)
Herenhuis van vier en één traveeën en twee bouwlagen met mezzanino, onder zadeldak.