Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 213816 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Oosthoekstraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84438 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Te Poorters

Oostrozebekestraat 27 (Dentergem)
Historische hoeve "Goed Te Poorters", gaat terug op een middeleeuwse omwalde site. Onverharde oprit met restanten van kasseibestrating, afgezet met bomen, toegang tot het erf, met aan de oostelijke zijde de schuur uit 1835, opgetrokken in baksteen, met een vernieuwde dakbedekking in golfplaten. Ten westen van de oprit bevindt zich het wagenkot uit 1951, met daarachter de 18de-eeuwse stal. In het noorden, staan een bakhuis in witbeschilderde baksteen en het woonhuis in witbeschilderde baksteen op een grijze plint. Paarden- en koeienstal.


ID: 84622 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Papegaaistraat 20 (Dentergem)
Hoeve gelegen tegenaan de grens met Markegem, vlakbij de Saaisenbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met dezelfde configuratie (woonhuis en schuur) en een (nu verdwenen) poel aan de zuidwestkant.


ID: 84367 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand

Pontbrouckstraat (Dentergem)
Gebouwd circa 1945 uit dank voor de behouden terugkeer van krijgsgevangenen uit Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wegkapelletje gelegen links van de Waterratbeek, deze vormt tevens de grens met Aarsele (Tielt).


ID: 84366 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Pontbrouckstraat 38 (Dentergem)
De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. De kapel dateert volgens het kadaster van circa 1909 en is in 1983 heropgebouwd, het Onze-Lieve-Vrouwebeeld is gerestaureerd en herbeschilderd. Rode baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84440 | Bouwkundig element

Jan Couckens Kruis omgeven door linden

Sint Amandstraat (Dentergem)
Dit kruisbeeld op de hoek van de Sint-Amandsstraat en de Tieltstraat werd in de jaren 1770 opgericht door Joannes Franciscus Coucke, zoon van Gillis, pachter van het "Goed Ter Hoyen". In 1953 werd het oorspronkelijke houten kruis vervangen door de huidige gietijzeren versie.


ID: 213819 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Sint Antoniusstraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84375 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Statiestraat (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux bij de oprit naar en horend bij nummer 18. Gebouwd in 1948 in opdracht van de familie De Visscher die toen het huis nummer 16 bewoonde. Maakt deel uit van de kapellekensomgang die uitgaat halverwege augustus.


ID: 84374 | Bouwkundig element

Koetshuis en stallingen bij landhuis

Statiestraat 18 (Dentergem)
Voormalig koetshuis en stallingen, gebouwd circa 1899 (zie kadaster), horend bij het landhuis van de familie Opsomer, gelegen in een ruime tuin met vijver en bruggetje. Landhuis en stallingen maakten oorspronkelijk deel uit van één groot domein. Het domein werd opgesplitst en het koetshuis is volgens kadastergegevens circa 1953 omgebouwd tot landelijke woning zie huidig. Bij het huis hoort een kapel (zie supra). Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen verlevendigd met natuurstenen banden, natuurstenen plint met bossage en leien bedakingen. De villa wordt aan de oostzijde gedomineerd door een vierkante hoektoren.


ID: 84445 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Ter Liere

Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.