Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 92192 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Amandus & Sint-Lucia

Kouterweg (Dentergem)
In het kerkarchief is in 1877 sprake van "een oud orgel dat nu door een klein harmonium is vervangen". Later leest men dat "het bouwvallig orgel is verkocht in 1895". Sinds het begin van de 21ste eeuw is er opnieuw een klein orgel aanwezig; de bouwer is de firma Verschueren (Nl - Heythuysen).


ID: 84527 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne van 1956

Kraaistraat 14-26 (Dentergem)
Rijkswachtkazerne van 1956 ontworpen door architect Hendrik De Nijs (Brugge). Koppelwoningen met garages gegroepeerd rond een asfaltweg. Witbeschilderde baksteenbouw boven een donkere plint, regionalistische inslag.


ID: 84433 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Kruisstraat (Dentergem)
De kapel staat op een hoogte op de kruising tussen de Kouterweg en de Kruisstraat. In 1870 werd op deze locatie de eerste kapel gebouwd door het kerkbestuur. Hiertoe werd een stuk grond aangekocht van Carolus Ludovicus Lagaisse, smid te Markegem. De kapel werd vooral in de zomer bezocht tegen tyfus en pokken, maar bood ook bescherming tegen andere kwalen. Deze vervallen kapel werd in 1979 aangereden door een vrachtwagen waarbij de gelegenheid te baat werd genomen om in 1981 met de schadevergoeding op dezelfde locatie een nieuwe kapel op te trekken. De huidige kapel, met vierkant grondplan, is opgetrokken in witbeschilderde baksteen onder een leien tentdak. Het geheel is bekroond met een vierkante houten toren onder een vierzijdige spits bedekt met natuurleien.


ID: 84434 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Kruisstraat (Dentergem)
Vroegere vlasfabriek met warmwaterroterij, loods en zwingelmachine, opgericht in 1954 en in werking gebleven tot 1990 wanneer de loods vernietigd werd door een zware storm.


ID: 84563 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Markegemstraat 139 (Dentergem)
Heilig Hartkapel, eigenaarskapel in de volksmond Vanhaesebrouckskapel genoemd. De kapel zit ingebouwd in de site van een voormalige stoomvlasfabriek de Haesebroucks fabrieke, opgericht door de handelaar en vooraanstaande Wakkenaar Karel Vanhaesebrouck, nu in gebruik door een bedrijf in plastic. Bakstenen kapel met driezijdige apsis. Roodbakstenen voorgevel in neogotische stijl met puntgevel bekroond door stenen kruis. Gebruik van arduin voor sokkels, sluitstenen en dekplaten.


ID: 84553 | Bouwkundig element

Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen. Vleugel aan de straatkant gerealiseerd in het begin van de jaren 1930, van de straat afgesloten met een voortuin en laag bakstenen muurtje. Door de verbouwing en verhoging in 1994 is van de oorspronkelijke gevel weinig bewaard gebleven. Gele baksteenbouw boven een arduinen pint.


ID: 84360 | Bouwkundig element

Heilige Antoniuskapel

Meulebekestraat (Dentergem)
De huidige kapel is gebouwd circa 1995 ter vervanging van een ouder. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1907 maar vermoedelijk bevond zich hierachter een nog oudere kapel. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Pijlerkapel in geelbruine baksteen onder zadeldak (zwarte pannen). Rechthoekige, beglaasde nis met beeld van Sint-Antonius van Padua.


ID: 84586 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Molenstraat (Dentergem)
In 1704 ontstaat tijdens het woeden van de pest van hieruit een jaarlijkse bedevaart naar de Onze-Lieve-Vrouw van Halle waarna volgens de overlevering de pest in Wakken zou zijn bedwongen. De kapel wordt in 1962 als herinnering aan de bedevaart opgericht. Enkele jaren later wordt de kapel ingekapseld door een voorbouw met zitplaatsen. Roodbakstenen kapel onder fronton. Altaar in arduin met opschrift.


ID: 84585 | Bouwkundig element

Houtzagerij

Molenstraat 38 (Dentergem)
Oorspronkelijke vestiging op de Molenkouter van een houtzagerij met bijhorende directeurswoning. Fabrieksgebouwen gegroepeerd rond een binnenkoer. Links oranje baksteenbouw (interbellum) met afgeronde hoek en fabrieksschouw. Rechts recentere gebouwen met witbepleisterde gevels.


ID: 84595 | Bouwkundig element

Directeurswoning bij houtzagerij

Oeselgemstraat 1 (Dentergem)
Halfvrijstaande directeurswoning, met bijhorend fabrieksgebouw. Volgens kadastergegevens wordt hier circa 1928 een fabriek opgericht, in 1931 is er sprake van nieuwe gebouwen voor een houtzagerij gebouwd in opdracht van van de "Vennootschap Georges en Omer Van Keirsbilck en cie" met bijhorend woonhuis. Monumentale woning ontworpen door architect Leopold Dooms (Deinze) zie gevelsteen in de rechter hekkenpijler. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint en onder zadeldaken (daktegels).