Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 84489 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vaerestraat (Dentergem)
Baksteenbouw opgetrokken circa 1985 op rechthoekig grondplan en onder zwartpannen zadeldak. Toegang via dubbele houten deur in rondboogopening met daarboven een oculus. Telkens twee rondboogvensters in de zijgevels. Op de nok een ijzeren kruis met opschrift "OLV AB".


ID: 84494 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kruiskapel met leilindes

Vaerestraat, Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op noordwestelijke hoek van kruising van de Vaerestraat en de Volderstraat, opgericht circa 1992. Geruggesteund door leilindes in kruisvorm. Spitsboogvormige bakstenen constructie opgetrokken rond een vermoedelijk ouder beeld van de gekruisigde Christus.


ID: 84490 | Bouwkundig element

Beeldbepalende gekoppelde burgerhuizen

Vaerestraat 21-23 (Dentergem)
Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nummer 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (zie Primitief Kadasterplan). In 1929 is het pand eigendom van Maurice Goeminne, vlashandelaar, die rechts ervan een magazijn bouwt. Koppelwoning bestaande uit twee nagenoeg identieke dubbelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Beide panden met rondboogdeur met erboven een oculus. Rechts van nummer 23 een kruisbeeld tegen een bakstenen muur met halfronde afwerking.


ID: 84492 | Bouwkundig element

Warmwaterroterij

Vaerestraat 47 (Dentergem)
Warmwaterroterij opgetrokken in de tweede helft van de 20ste eeuw. Rechts van oprit van nummer 45 gelegen, maar hoort bij nummer 72 aan de overzijde van de straat.


ID: 213817 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Vennestraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 213818 | Landschappelijk element

Bestrating met betontegels

Vijvestraat (Dentergem)
Bestrating met betonstraatstenen, aangelegd kort na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84496 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op de noordwestelijke hoek van de Volderstraat met de Vennebosstraat opgericht in 1984 (zie opschrift), naar verluidt ter vervanging van een oudere kapel. Opgetrokken in rode baksteen en onder pannen zadeldak.


ID: 84498 | Bouwkundig element

Herberg Den Haerent

Wakkensesteenweg 2 (Dentergem)
Wellicht de vroegere herberg "Den Haerent" tegenwoordig in gebruik als restaurant " 't Pleintje". Reeds vermeld in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) als "eene behuijsde erfve, wesende eene herberghe genaemt den haerent". Het huidige volume bestaat uit de drie meest westelijke traveeën van de straatvleugel en de achterliggende westvleugel. Dit was in 1830 eigendom van Geert De Borchgraeve-Brackenier, brouwer uit Olsene, en deed vermoedelijk dienst als herberg, uitgebaat door Frans Lefevre. Het achterste gedeelte van het huidige volume, thans dienst doend als feestzaal, is vermoedelijk toegevoegd op het einde van de 20ste eeuw.


ID: 84502 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Wakkensesteenweg 26-28 (Dentergem)
Koppelwoningen in spiegelbeeldschema, volgens kadaster opgetrokken in 1950 op grond gekocht van de C.O.O. Oeselgem. Diephuis onder steil zadeldak in mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde omlijstingen, versierd met ingesneden ruitmotief op tussenstijlen.


ID: 84503 | Bouwkundig element

Vrijstaande onderwijzerswoning

Wakkensesteenweg 32 (Dentergem)
Vrijstaande woning in kleine tuin gelegen, volgens kadaster opgetrokken circa 1946 als onderwijzerswoning op grond gekocht van de C.O.O. Oeselgem. Diephuis onder steil zadeldak op onregelmatige plattegrond. Gevel verlevendigd door middel van in- en uitspringende elementen.