Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 214245 | Bouwkundig element

Meulestedebrug

New-Orleansstraat (Gent)
De Meulestedebrug is een brug over het kanaal Gent-Terneuzen. De huidige brug werd in 1955 gebouwd, ter vervanging van een oorspronkelijke draaibrug. Die draaibrug werd in 1940 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De huidige brug is een basculebrug die is samengesteld uit vakwerkliggers. De brug heeft houten looppaden in overkraging.


ID: 307168 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw van Bowater Philips

New-Orleansstraat 100 (Gent)
Begin jaren zestig van de 20ste eeuw liet kartonfabrikant Bowater-Philips een fabriek met een opvallend kantoorgebouw optrekken naar ontwerp van de Antwerpse ingenieur-architect Hugo Van Kuyck.


ID: 18535 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij La Nouvelle Orléans

Nieuwevaart (Gent)
Voormalige katoenspinnerij en -twijnderij zogenaamd La Nouvelle Orléans, opgericht in 1896. In 1899 uitgebreid met een spinnerijgebouw van het Manchestertype van vier bouwlagen. In 1905 uitgebreid en in 1908 werd de traptoren hoger opgetrokken, onder leiding van Serafinus De Taeye & Cie. In 1907 naar zijn ontwerp bouw van kantoorgebouwen van één bouwlaag in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Ten noorden en oosten katoenmagazijnen van 1912. De ronde fabrieksschouw ten noordwesten van de spinnerij werd opgetrokken in 1947.


ID: 20807 | Bouwkundig element

Nijverheids- en kantoorgebouwen van Elektrion

Nieuwewandeling 62-64 (Gent)
Tijdens het interbellum bouwde het oliebedrijf Elektrion (oorspronkelijk De Cavel & Rogiers) op het terrein tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg enkele productiegebouwen die in 1958 aangevuld werden met een kantoorgebouw naar ontwerp van Jean Hebbelynck en zijn zonen Jacques en Jean-Pierre.


ID: 306467 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Architectenwoning Louis Hagen met tuin

Nijverheidskaai 43 (Gent)
De architectenwoning van Louis Hagen is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1974. Het ensemble wordt bijkomend versterkt door het weloverwogen tuinontwerp van Christian Vermander, Buro voor Vrije Ruimten en Groenvoorziening, later Buro voor Vrije Ruimte.


ID: 302919 | Bouwkundig element

Sociale huisvesting van 1961

Nimfenstraat 1-87 (Gent)
Appartementsgebouw met vervangende huisvesting voor krotbewoners, in 1959-1961 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Goede Werkmanswoning naar ontwerp van architect Robert Rubbens. In 1996 werden de gevels gerenoveerd door Ro Berteloot.


ID: 307186 | Bouwkundig element

Zwembad Rooigem

Nimfenstraat 2, Peerstraat 1-3 (Gent)
Begin jaren zestig werd een modernistisch stedelijk zwembad met politiekantoor opgetrokken in de Gentse wijk Rooigem-Brugsepoort naar ontwerp van Willy Friant en Robert Rubbens.


ID: 306711 | Bouwkundig element

Woning Baetens

Oranjeboomstraat 4 (Gent)
Woning gebouwd in opdracht van de heer en mevrouw R. Baetens-Braeckman naar een ontwerp van architect Marc Van Hoeteghem uit 1974. De strakke volumetrie van de woning, de dynamische planindeling en het zichtbare materiaalgebruik getuigen van een gematigd brutalisme. De vrijstaande woning wordt gekenmerkt door een dynamische volumewerking van verspringende volumes onder platte daken.


ID: 301713 | Bouwkundig element

Woning Boute

Oranjerielaan 17 (Gent)
Vrijstaande woning in laat-modernistische stijl, die in het straatbeeld opvalt door haar strakke en sobere vormgeving. De bouwaanvraag werd goedgekeurd in 1959 en was een ontwerp van architect Leo De Vos voor het Studiebureau voor Architectuur en Stedenbouw, met Jacques Kint als raadgevend ingenieur en Maurits Van Saene voor het ‘col.des.’, vermoedelijk het ‘colour design’ of de binneninrichting. De compacte, vrijstaande, deels onderkelderde woning is opgebouwd uit een terugspringend, balkvormig volume van één bouwlaag met souterrain en een vooruitspringend, bijna kubusvormig volume van twee bouwlagen.


ID: 25523 | Bouwkundig element

Twee traditionele burgerhuizen

Ottogracht 40-42 (Gent)
Twee enkelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën elk, onder twee zadeldaken welke haaks verbonden zijn. Twee verankerde trapgevels in traditionele bak- en zandsteenstijl, volgens opschrift hersteld in 1962 door de vrienden van Oud Gent, onder leiding van architect P. Eeckhout.