Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 91010 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Jan Mioenstraat (Kortemark)
Achterin gelegen site met nieuwbouwvilla, vermoedelijk ter vervanging van een oude hoeve. Bij de erftoegang, geknotte lindeboom en Mariakapelletje. Laag en smal bakstenen kapelletje uit het midden van de 20ste eeuw.


ID: 91299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).


ID: 91387 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Klerkenstraat 3 (Kortemark)
Vrijstaand burgerhuis, in tuin gelegen. Volgens kadaster in 1933 gebouwd door de Zarrense landbouwer Julius Sonneville-Delie, in 1970 wordt de woning vergroot en het achtergelegen nutsgebouw uit 1933 afgebroken. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) is op de plaats van dit gebouw een hoeve met losse bestanddelen met een gedeeltelijke omwalling aangeduid.


ID: 91016 | Bouwkundig element

Koutermolen met maalderij

Koutermolenstraat 5A (Kortemark)
De Koutermolen is een standaardmolen op torenkot, gelegen op een molenberg. De windmolen was vroeger een olie- en korenmolen, maar doet heden enkel nog dienst als korenmolen. Bij de molen behoort ook een voormalige maalderij.


ID: 91223 | Bouwkundig element

Croonevoordebrug

Kronevoordestraat (Kortemark)
"CROONEVOORDEBRUG", zie naamsteen, herbouwd in 1955. De oorspronkelijke brug over de Handzamevaart lag een honderdtal meter noordwaarts (ter hoogte van Kronevoordestraat nummer 3). Aan deze "Langendambrugge" was ook een "landinghe" voorzien. In 1890-1891 wordt een bocht afgesneden en een nieuw stuk kanaal aangelegd en wordt de "ijzeren brug" gebouwd.


ID: 91221 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kronevoordestraat 11 (Kortemark)
Huis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Parement van gele sierbaksteen. Gevelbrede erker, erboven dakvenster onder plat dak. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde granito-omlijsting. Bewaarde beglaasde deur met hekwerk.


ID: 91217 | Bouwkundig element

Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek

Kronevoordestraat 2 (Kortemark)
Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek. Voortuin afgesloten door lage bakstenen muur onder ezelsrug.


ID: 91225 | Bouwkundig element

Gevelkapel met Mariabeeld

Kronevoordestraat 21 (Kortemark)
Het Mariabeeld tegen de gevel van nummer 21 herdenkt de aanval op 30 juli 1917 (Eerste Wereldoorlog), waarbij de Belgen en de Engelsen hun kanonnen richten op het station en het noordelijker gelegen vliegveld van Handzame.


ID: 91218 | Bouwkundig element

Telefooncentrale Regie van Telegraaf en Telefoon

Kronevoordestraat 3 (Kortemark)
Telefooncentrale van de toenmalige Regie van Telegraaf en Telefoon, daterend uit de jaren 1950-1960 en gebouwd volgens standaardtype. Bruine baksteenbouw onder schilddak (rode Vlaamse pannen), gebruik van blauwe hardsteen voor plint en sierelementen.


ID: 91228 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kronevoordestraat 56 (Kortemark)
Huis uit het midden van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met wolfseind (blauwe mechanische pannen). L-vormige plattegrond ten gevolge van het vooruitspringende linker risaliet oplopend in puntgevel. Rode sierbaksteen, gebruik van natuursteen voor plint en balkon.