Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6382 resultaten


ID: 90177 | Bouwkundig element

Chicorei-ast en maalderij

Paanderstraat 113 (Meulebeke)
Voormalige chicorei-ast en maalderij, thans "Veevoederbedrijf Luc Buyse". Verhard erf met aan oostzijde, haaks op de straat ingeplant éénlagig woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met vernieuwd parement en gewijzigde muuropeningen. Aan westzijde, aan de straat gelegen, voormalige chicorei-ast met maalderijgebouw; verankerde baksteenbouw onder zadeldak met verspringende nok.


ID: 90180 | Bouwkundig element

Herberg den Cleenen Paender

Paanderstraat 117 (Meulebeke)
Mogelijk de voormalige 18de-eeuwse herberg "'t Scaeck", later "den Cleenen Paender" genoemd, met achterliggend bijgebouw weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Eénlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met gecementeerd parement voorzien van schijnvoegen, natuurstenen onderdorpels en getoogde muuropeningen; nieuw schrijnwerk en luiken.


ID: 90182 | Bouwkundig element

Hoeve

Paanderstraat 131 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, zie weergave van erf met twee parallelle volumes op een kaart bij het landboek van 1654-1656. Deels omhaagd, gekasseid erf met losse verharding. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 90184 | Bouwkundig element

Hoeve met mechanische zwingelarij

Paanderstraat 152 (Meulebeke)
Hoeve met woonhuis en voormalige mechanische zwingelarij volgens kadaster in 1928 voor de Meulebeekse vlaswerker Jules Tyberghien gebouwd.


ID: 90173 | Bouwkundig element

Hoeve

Paanderstraat 9 (Meulebeke)
Hoeve in oorsprong bestaande uit een tweewoonst met bijkomend landarbeidershuis aan de straat, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar landbouwer Ivo Claerhout uit Meulebeke.


ID: 90198 | Bouwkundig element

's Heren-Hoofdkapel

Pittemstraat (Meulebeke)
In de volksmond ook gekend als Zeerhoofdkapelleke, gebouwd in 1976 in opdracht van de N.V. Imbromo naar ontwerp van architect Emiel Allewaert. Opmerkelijke vormgeving van kapel op ovaal grondplan met rechthoekige aanzetten, opgevat als slakkenhuis, met plat dak doorsneden door piramidaalvormige lichtkoepel.


ID: 90206 | Bouwkundig element

Villa

Pittemstraat 129 (Meulebeke)
Vrijstaande ééngezinswoning in tuin, gebouwd naar ontwerp (1961) van architect Christiaan Van der Plaetse (Kortrijk). Interessant volumespel van éénlaagse onderbouw onder plat dak, deels uitgewerkt als ommuring, met uitkragend middendeel waarin traphal, onder licht hellende bedaking.


ID: 90207 | Bouwkundig element

Villa

Pittemstraat 141 (Meulebeke)
Vrijstaande ééngezinswoning in tuin gebouwd naar ontwerp (1968) van architect Ferdinand Vergote (Meulebeke). Sober witgeschilderd, éénlagig bakstenen volume onder zadeldak (leien).


ID: 90192 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekpand met café

Pittemstraat 33, Wetstraat 2 (Meulebeke)
In oorsprong volgens kadaster in 1900 gebouwd als woonhuis voor de weduwe en de erfgenamen van de Meulebeekse brouwer Francis Roelandts, die hier in 1891 een suikerijdrogerij opricht. In de jaren 1920 wordt het langs de Pittemstraat uitgebreid met een cinema, ontspanningszaal en herberg. In de loop van de 20ste eeuw gebeuren nog diverse uitbreidingen, onder meer in 1933 met burelen langs de Wetstraat en nieuwe achteraanbouwen, en in 1952 met verhoging van het burelencomplex en bouw van een feestzaal.


ID: 90196 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Pittemstraat 52 (Meulebeke)
Neoclassicistisch herenhuis volgens kadaster in 1860 gebouwd voor de weduwe en de kinderen van de Meulebeekse koopman Karel Tijtgat-Veys, die in 1855 een pakhuis laat optrekken. In 1881 registreert het kadaster een grenswijziging met het perceel aan de zuidzijde van het pand, dan in eigendom van gemeentesecretaris Hypolitus Declercq. In 1946 wordt de achteraanbouw uitgebreid en een bijgebouwtje opgericht, in 1950 afgebroken voor een nieuwe noordelijke achteraanbouw als praktijkruimte voor de toenmalige eigenaar dokter en burgemeester L. Abeele.