Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6382 resultaten


ID: 90201 | Bouwkundig element

Neerhof van het Goed te Dierdonck

Pittemstraat 87 (Meulebeke)
Grotendeels gerenoveerde, 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen met onder meer nieuw gecementeerde plint, ingewerkte natuurstenen recuperatiestenen, laaddeuren, nieuwe schuifpoorten en recentere aanbouwen; schuur met dakoverstek op kardoezen, gedicht uilengat in zuidzijgevel en asemgaten; stal met muuropeningen onder betonnen lateien.


ID: 90210 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Randweg (Meulebeke)
Gedenkteken opgericht naar aanleiding van de openstelling in 1981 van de nieuw aangelegde Randweg of de provincieweg tussen Tielt en Ingelmunster. Bakstenen muurtje met bredere sokkel en rechthoekige natuurstenen gedenkplaat met wapenschild van de provincie West-Vlaanderen, waaronder inscriptie.


ID: 90215 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch woonwinkelpand

Regentiestraat 12 (Meulebeke)
Neoclassicistisch woonwinkelpand volgens kadaster in 1895 gebouwd voor de Meulebeekse apotheker Gustaaf Versavel. Hij koopt hiervoor de grond van brouwer Emile Goethals, burgemeester van Meulebeke van 1888 tot 1920, tevens provincieraadslid en volksvertegenwoordiger (1912-1919), naar wie de in 1900 aangelegde en ingehuldigde Goethalsplaats genoemd is.


ID: 90211 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Regentiestraat 5 (Meulebeke)
Dokterspraktijk en woning, een herbouwing van twee bestaande woonhuizen weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1947 laat geneesheer Firmin Jacob, tevens eigenaar van het pand nummer 7, het linkerdeel (nummer 3) herbouwen als dokterspraktijk met wachtzaal, onderzoekskamer en apotheek, en in 1951 het woonhuis (nummer 5) aanpassen in gelijkaardige stijl, beide naar ontwerp van architect Emiel Allewaert (Izegem).


ID: 90213 | Bouwkundig element

Schepenhuis van Meulebeke met herberg

Regentiestraat 9 (Meulebeke)
" 't Oud Gemeentehuis", voormalig middeleeuws schepenhuis van Meulebeke met herberg, in de 20ste eeuw aangepast tot het huidige café-restaurant.


ID: 90218 | Bouwkundig element

Architectenwoning Joan Devolder

Rijselstraat 2 (Meulebeke)
Woonst en bureel van architect Joan Devolder (Meulebeke), eigen ontwerp (1986) als verbouwing van een in 1931 opgetrokken loods. Achteringelegen architectenwoonst met oprit, parking en omhaagde tuin. Behouden loodsvolume van twee bouwlagen op rechthoekig grondplan onder plat dak met breed overkragende bovenbouw aan de straatzijde.


ID: 90224 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met lindes

Sint-Amandstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd in 1945 en gelegen links van de erftoegang naar de hoeve nummer 10. Door lindes geflankeerde, roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met grote geschoorde dakoverstek waarin ingewerkt ijzeren kruis.


ID: 90227 | Bouwkundig element

School Sint-Antonius en   kloostergebouw

Sint-Antoniusstraat 3 (Meulebeke)
Vrije kleuter- en lagere school "Sint-Antonius" en kloostergebouw, gebouwd in 1937 en gelegen ten zuiden van de later opgerichte parochiekerk Sint-Antonius van Padua.


ID: 90228 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Sint-Antoniusstraat 3A (Meulebeke)
Parochiekerk Sint-Antonius van Padua, ook gekend als "kerk van 't Veld" of "kerk van de Sneppen", kerk in neoromaanse stijl gebouwd in de periode 1940-1951 naar de plannen van architect Willem Nolf (Torhout) met integratie van beeldhouwwerk van de gekende kunstenaars Antoon en Luc Van Parys.


ID: 90235 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Spoorweglaan 46 (Meulebeke)
Vrijstaand woonhuis volgens kadaster in oorsprong in 1941 gebouwd en in 1953 verbouwd en uitgebreid tot het huidig uitzicht met achterliggende bijgebouwen.