Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 27551 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Heurnestraat 233-235 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen gemeenteschool en onderwijzerswoning uit de jaren 1860, in de jaren 1950 uitgebreid. Bakstenen gebouw met baksteenfriezen en baksteendecoratie op gecementeerde plint. Centrale partij van twee traveeën en twee bouwlagen en flankerende lage vleugels, respectievelijk onder tent- en schilddaken. Achterin gelegen dwarse vleugel met dakruiter.


ID: 27554 | Bouwkundig element

Vrij meisjesschool in neogotische stijl

Heurnestraat 255 (Oudenaarde)
Vrije meisjesschool in neogotische stijl van 1880. Bakstenen geheel van onderwijzerswoning en lokalen met decoratief uitgewerkte tandlijst, sierankers en travee-nissen op bepleisterde plint. Links onderwijzerswoning van drie Brugse traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts aanleunende leslokalen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Links aansluitend, kapel opgericht in 1947.


ID: 27149 | Bouwkundig element

Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw

Hoogstraat 10, 20-24 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke locatie van het oud klooster der grijze zusters, hier gevestigd in 1454 en afgeschaft volgens decreet van Jozef II van 1783. De verschillende huizen werden omgevormd tot schoollokalen met deels volledige nieuwbouw of vernieuwbouw aan de straatzijde en nieuwe schoolgebouwen in de tuinen, reikend tot de vroegere stadsomwalling. In achterbouw oudste schoolgebouwen voor de beroepsschool en middelbare school, respectievelijk opgericht in 1923 en 1937.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27145 | Bouwkundig element

Meisjesweeshuis

Hoogstraat 6 (Oudenaarde)
Meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874. Imposante voorgevel opgetrokken uit natuursteen in een vrij eclectische classicerende stijl, van drie traveeën en twee hoge bouwlagen onder laag dak met venstertjes in de attiekverdieping. In achterbouw, schoolgebouwen met op de bovenverdieping kapel, ingehuldigd 19 juli 1948.


ID: 27168 | Bouwkundig element

Hoekhuis in laatclassicistische stijl

Jezuietenplein 5 (Oudenaarde)
Ruim hoekhuis in laatclassicistische stijl met voorgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op rechter hoekpenant houten kapelletje met Mariabeeld, naar verluidt naar ontwerp van E. Vandevijvere van 1955. Ommuurde tuin met bakstenen tuinhuis onder geknikt leiendak, naar verluidt voorheen met gevelsteen gedateerd 1907. Tuingevel met beeldnis met heiligenbeeldje.


ID: 27458 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapittelstraat 7 (Oudenaarde)
Achterin gelegen dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, voormalige pastorie ingeplant op de plaats van de vroegere omgrachte pastorie. Bepleisterde gevel met kroonlijst vereenvoudigd na 1975, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Ten noorden, vroeger wagenhuis, uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27627 | Bouwkundig element

Hoeve

Karel Martelstraat 60 (Oudenaarde)
Hoeve van het semigesloten type, in oorsprong minstens opklimmend tot begin 19de eeuw en al sedert vijf generaties bezit van de familie De Bock. Voornaamste hoevegebouwen opgesteld in U-vorm met verhard erf geopend opzij naar het zuidwesten; uitgebreid circa 1900. Breed ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers.


ID: 27764 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rietenhuis

Kelderstraat 9 (Oudenaarde)
Volledig omhaagde kleine voormalige hoeve in U-vorm minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verankerde gewitte gevel op grijsgekalkte plint onder zadeldaken.


ID: 27415 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. De moderne constructie is opgetrokken uit gewapend beton onder een sterk hellend lessenaarsdak en enorme betonnen overluifeling over de grote beglaasde wand uitziend op het voorplein.