Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 27516 | Bouwkundig element

Huis Beernaert

Lijnwaadmarkt 20 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en aanvankelijk zeven traveeën, heden vijf, onder schilddak met dakkapel, uit begin 19de eeuw. Links aanpalende voormalige landelijke industriële aanbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft tot midden 19de eeuw met overwelfde kelder, mogelijke rest van oudere constructie. Lager en haaks aangebouwd voormalig koetshuis van vier traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27217 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Louise Mariekaai 12 (Oudenaarde)
Herenhuis in empirestijl van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1792-1794. Twee linker traveeën horen bij nummer 11. Moderne inbreng door architecten P. Robbrecht en H. Daem. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op natuurstenen plint met dubbelhuisopstand.


ID: 27248 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Teken-, Schilder- en Bouwkunst

Markt 35 (Oudenaarde)
Classicistisch gebouw opgericht in 1780-83 naar ontwerp van architecten Ph. Van der Meersch en A. Van den Hende, oprichters van de academie in 1773. Onder leiding van architect M. Stoop herinrichting als stadsbibliotheek met toevoeging van een kelder- en zolderverdieping van 1988 tot 1993. Voorgevel van drie traveeën volledig opgetrokken uit hardsteen van Feluy, met centrale rondboogpoort in gebosseerde onderbouw. Bovenbouw geaccentueerd door zijrisalieten met zuilen in kolossale Korinthische orde.


ID: 27249 | Bouwkundig element

Handelspand

Markt 36 (Oudenaarde)
Nieuwe bouw met horecabedrijf naar ontwerp van J.P. Decordier en W. De Pelsmaeker, gebouwd in 1985 op de plaats van het huis en brouwerij De Meerminne, in een stijl aangepast aan de belendende Koninklijke Academie voor Teken-, Schilder- en Bouwkunst.


ID: 27252 | Bouwkundig element

Dekenij

Markt 39 (Oudenaarde)
Gebouwd op de plaats van twee oude huizen en herbergen, naar ontwerp van architect R. Boumal in 1968 na sloping van de oude dekenij.


ID: 27267 | Bouwkundig element

Rust- en Verpleegtehuis Heilig Hart

Marlboroughlaan 3 (Oudenaarde)
Ziekenhuis opgericht door Dokter De Meulemeester, bewoner van het ertegenover gelegen Huis de Lalaing, kort voor de Eerste Wereldoorlog, onder leiding van zwartzusters. In 1954-55 uitgebreid met twee vleugels. Oudste gebouw in eclectische stijl voornamelijk geïnspireerd op de gotiek. Kleurrijk bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27520 | Bouwkundig element

Kruisbeeld in kapel

Martijn van Torhoutstraat (Oudenaarde)
Kruisbeeld in open kapel op beplant omhaagd perceeltje. Toegang tussen twee lage gemetste vierkante pijlers met arduinen dekplaat aan de straat. Ondiepe kapel met driezijdige sluiting onder afgeronde zinken bedaking, waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27651 | Bouwkundig element

Parochiezaal De Kantschool

Materplein (Oudenaarde)
Rechthoekig gebouw van aanvankelijk zes traveeën onder pannen zadeldak, opgericht in 1841-42 door de pastoor van Mater; in 1849 geschonken aan de kerkfabriek als zondagsschool en werkhuis.


ID: 27715 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk met in kern romaanse kruisingstoren. Kerkhof met witgeschilderde bakstenen kerkhofmuur met in het midden, zowel aan de kerkhofzijde als de straatzijde, een calvarie kruisbeeld. De stichtingsdatum van de kerk is onbekend maar wordt gesitueerd in de 12de eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk werd aangepast circa 1615-1625 met de bouw van het koor, kapel en schip. In 1952 werd door architect H. Vaerwyck-Suys de toren gerestaureerd. Deze werd volledig afgebroken en heropgebouwd met de oude stenen.


ID: 27728 | Bouwkundig element

Schooltje met onderwijzerswoning en kapel

Mullemstraat 22, 22A (Oudenaarde)
Schooltje van 1880 in straatbocht gelegen. Verankerde baksteenbouw onder verspringend zadeldak. Lijstgevel met houten klossen en overhoekse tandlijst op gecementeerde plint. Linker deel, schooltje van zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechts, onderwijzerswoning van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen. Aanleunende kapel van circa 1960.