Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87120 | Bouwkundig element

Herdenkingszuil

Kanegemstraat (Tielt)
Herdenkingszuil, geplaatst op de splitsing tussen de rechtgetrokken Kanegemstraat en het oude stuk Kanegemstraat, ter ere van de inhuldiging van de bloemenroute "Entente florale", bij viering van "25 jaar Kanegem Bebloemd" in 1982. Natuurstenen zuil, vermoedelijk afkomstig van de oude kerk, geplaatst bij een groepje linden en bloemperkjes, en waaraan een bronzen plaat is bevestigd.


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 87033 | Bouwkundig element

Hoeve

Kanegemstraat 113 (Tielt)
Hoeve, in site minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van drie volumes rondom een erf op de Ferrariskaart (1770-1778). Verhard erf waarop aan zuidzijde een bakstenen eenlagig boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, beluikt en met betegelde onderdorpels; bewaard houten schrijnwerk (T-ramen). Driehoekig houten gevelkapelletje. Bakstenen stal onder zadeldak langs de straatzijde, ingrijpend verbouwd.


ID: 87122 | Bouwkundig element

Gesubsidieerde Vrije Basisschool

Kanegemstraat 168 (Tielt)
Gesubsidieerde Vrije Basisschool, voormalige kloosterschool, gelegen op de hoek van Kanegemstraat en Espestraat. Schoolgebouwen van twee bouwlagen in verankerde rode baksteen onder vernieuwde zadeldaken in Vlaamse pannen.


ID: 86702 | Bouwkundig element

Hoeve

Kanegemstraat 20 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Onverhard erf met kasseistoepjes aan woonhuis en schuur. Eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (golfplaten), naar verluidt oorspronkelijk met strobedekking. Bakstenen lijstgevel met getoogde en beluikte muuropeningen. Houtwerk met grote roedeverdeling en gedeeld bovenlicht; korfboogdeurtje. Aan weerszijden respectievelijk aanbouw onder lessenaarsdak en klein stalletje. Parallelle bakstenen schuur eveneens onder golfplaten bedaking. Klein bouwvallig bakhuis onder pannen zadeldak.


ID: 87210 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kapelleweg (Tielt)
Gelegen ten noorden van de dorpskern, aan de noordzijde van huis nummer 5. Het kerkhof is oorspronkelijk aan de zuidzijde van de kerk gelegen, maar wordt overgeplaatst in 1976, bij aanleg van het Debreuckplein en de parking. De nieuwe begraafplaats is gelegen op een langwerpig perceel, omheind met Haagbeuk in combinatie met bomenrijen (Populier). Toegankelijk langs de westzijde, voorafgegaan door een containerplein.


ID: 87037 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Karmstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, opgericht in 1977, gelegen aan de oprit van bungalow nummer 99. Veldkapel bestaande uit een mijtervormige nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, geïntegreerd in een stuk muur afgedekt door asymmetrisch zadeldak in daktegels, met ijzeren kruis aan rechterzijde.


ID: 86713 | Bouwkundig element

White House

Kasteelstraat 120 (Tielt)
Half vrijstaand neoclassicistisch herenhuis zogenaamd "WHITE HOUSE", samen met een stoomzeepziederij en een klein bijgebouw opgetrokken in 1911 in opdracht van de Tieltse handelaars en broers Emiel en Mamert Dumont. Hun zaak is vanaf 1913 gekend als "Dumont Frères", later zogenaamd "Oliefabrieken Dumont en Zoon".


ID: 86711 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl met drukkerij-uitgeverij Lannoo

Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.