Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87149 | Bouwkundig element

Eenlaagse hoeve

Ondankstraat 10 (Tielt)
Eenlaagse hoeve, haaks ten opzichte van de weg gelegen, langgerekt volume, waarschijnlijk daterend uit 1736, zie datering op balk. Woonstalhuis in verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak. Aan zuidzijde staat een klein 19de-eeuws schuurtje in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak, met getoogde deuropening. Aan oostzijde liggen ateliers in het verlengde van het woonhuis, met muuropeningen onder ijzeren of betonnen lateien.


ID: 87161 | Bouwkundig element

Kapel Haantjeshoek

Oosthoekstraat (Tielt)
Betonnen staakkapel, gelegen op de zuidwesthoek van het kruispunt met de Haantjesstraat. Huidige opstelling is gerealiseerd circa 1945, ter vervanging van een 19de-eeuwse boomkapel, volgens V. Degrande opgericht door een weesjongen die door familie Sierens werd opgevoed. Beglaasde mijtervormige nis met granitoafwerking, waarin beeld van het Heilig Hart, op betonnen staak met ijzeren bloempothoudertje.


ID: 87163 | Bouwkundig element

Demarés kapelleke

Oosthoekstraat (Tielt)
Centraal te midden van het kruispunt met de Vinktse Binnenweg gelegen, binnen een plantsoen met diverse beplanting en geflankeerd door boompjes. Opgetrokken in 1950 door Maria Van Ryckegem, echtgenote van André Demaré als blijk van grote devotie, op de plaats waar zich de vroegere vierschaar en linde van de heerlijkheid "Vlinderghem" bevond. Mijtervormige veldkapel, aan weerszijden en aan achterzijde voorzien van uitlopende steunberen, in gele baksteen met gepekte plint, bekroond door betonnen kruis.


ID: 86792 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Oude Pittemstraat (Tielt)
Neogotische kapel van de "Bataviawijk" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Hoewel vermoedelijk ouder, wordt de bouw door het kadaster geregistreerd in 1955. Bakstenen gecementeerde en van schijnvoegen voorziene kapel onder zadeldak. Ijzeren topkruis. Spitsboogramen in zijgevels. Spitsboogtoegang met houten vleugeldeur.


ID: 86804 | Bouwkundig element

Stoktkapel

Oude Stationstraat (Tielt)
Stoktkapel, gelegen op een heuvel aan de zuidoostzijde van de straat, gebouwd in 1949 naar oorspronkelijk model daterend uit circa het begin van de 17de eeuw. Toegang via rechte natuurstenen trap tussen bakstenen muurtjes. Georiënteerde kapel op rechthoekig grondplan met klein driezijdig afgesloten koor onder lagere nok. Zadeldak met houten dakoverstek; opengewerkt klokkentorentje met klokje.


ID: 86803 | Bouwkundig element

Huyse ter Stocktcapelle

Oude Stationstraat 133, 131A (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw als woonhuis van de verffabrikant Arthur Robberecht-Laleman, met achterliggende bijgebouwen van de groothandel en de loodwitfabriek. Half vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86798 | Bouwkundig element

Ast

Oude Stationstraat 80-82 (Tielt)
Voormalige ast behorend bij een site van een van de oudere molens op het Stokt, volgens kadaster in 1949 verbouwd door de Tieltse landbouwer Constant Van Severen, later in gebruik als werkplaats. Heden verbouwd tot woongelegenheden (lofts) naar ontwerp van architect Alexander Lievens.


ID: 86810 | Bouwkundig element

Zonnehoek

Plantinstraat 27 (Tielt)
Vrijstaande woning in bungalowstijl, gebouwd in 1966 naar ontwerp van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Woning op L-vormige plattegrond in omhaagde en beboomde tuin.


ID: 86820 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Pontweg 30 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in grote omhaagde tuin, gebouwd in 1973 naar ontwerp (1971) van architect Willy Naert (Egem).


ID: 86821 | Bouwkundig element

Kubistische villa

Pontweg 32 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning met opmerkelijke kubistische vormgeving, gebouwd in 1979 naar ontwerp (1977) van architect Johan Bogaert (signering plaatje inkompijler).