Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87168 | Bouwkundig element

Klein Viggezele

Ruiseleedsesteenweg 107 (Tielt)
Oudere hoevesite minimaal teruggaand tot het einde van de 17de eeuw, zie een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Hoeve met gebouwen rondom een erf ingericht als siertuin met verschillende borders, plantsoenen en perkjes met een veelheid aan plantensoorten. Aan noordzijde het voormalige boerenhuis met stal, sterk gerenoveerd en omgevormd tot feestzaal en ontmoetingscentrum. Ten zuiden een bakstenen schuur op L-vormig grondplan, de vleugel haaks op de Axpoelmolenstraat is in de oostelijke zijgevel gedateerd in baksteenmetselwerk: "1888". Aan oostzijde staat een woonhuis uit de periode 1961-62.


ID: 86858 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Sint-Amandstraat (Tielt)
Bakstenen pijlerkapel gebouwd in 1962 rechts van de erftoegang van de hoeve nummer 15.


ID: 86918 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Sint-Amandstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd circa 1955 rechts van de erftoegang van de hoeve nummer 19, naar verluidt uit dankbaarheid voor genezing. Bakstenen kapel met gemetste onderbouw op bredere sokkel en aflijnende tandfries waarboven driehoekige getraliede nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 86856 | Bouwkundig element

Latexco Academy

Sint-Amandstraat 7 (Tielt)
Bedrijfsgebouwen met schuimrubberfabriek, gesticht in 1952 door Silvain Maes. In 1913 laten de weduwe en de kinderen van brouwer Bruno Dinneweth het woonhuis optrekken met een bijgebouw aan de noordzijde. In functie van het huidig bedrijf wordt het woonhuis uitgebreid aan achter- en noordzijde (onder meer receptie). Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel, vooruitspringende twee rechtertraveeën oplopend in combinatie van klok- en trapgevel met bekronend beeld. Kleurrijk materiaalgebruik door gebruik van witte baksteen.


ID: 87170 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Sint-Bavostraat 2 (Tielt)
Gelegen ten noordwesten van de kerk, bij het begin van de Sint-Bavostraat. Vormt één geheel met de congregatiezaal en de Heilige Geestkapel aan oostzijde, het ensemble wordt gebouwd in 1897-1900 in opdracht van pastoor Gustaaf De Maître, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele.


ID: 86873 | Bouwkundig element

Villa

Sint-Janstraat 138 (Tielt)
Vrijstaande woning in omhaagde tuin, gebouwd in 1971 naar ontwerp (1970) van architect Manuel Meulemeester (Torhout), aansluitend bij de verkaveling "Rozenboomwijk" ten noorden van de Sint-Janstraat.


ID: 86865 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.


ID: 86868 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 42 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis opgetrokken in 1871-1872 voor de textielfabrikant Jean-Baptiste Vande Vyvere jr. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Dubbelhuis met vlak gepleisterde en geschilderde lijstgevel met doorlopende cordonlijsten. Op rechtermuurpenant kleine natuurstenen gedenkplaat.


ID: 86875 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Sint-Martenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje geplaatst ter hoogte van de erftoegang van de hoeve Wakkensesteenweg nummer 63. Gebouwd circa 1970 ter vervanging van een kapel uit 1924. Roodbakstenen pijlerkapelletje onder steil zadeldak (betonplaat) met witgeschilderde afboording.


ID: 86881 | Bouwkundig element

Gedenkplaat

Sint-Michielstraat 61 (Tielt)
Gedenkplaat aangebracht in opdracht van het stadsbestuur in de late jaren 1940 tegen de zijgevel van het pand nr. 61, op de plaats waar een Poolse soldaat bij de bevrijding in 1944 gesneuveld is.